Договор за наем спасил турския шофьор Бекташ от ареста

19:42, 05 авг 16 25 400 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският шофьор Фарук Бекташ, който уби семейство мотористи на пътя край Драгоман, е бил поставен под "домашен арест" от Софийския окръжен съд, защото съдия Недялка Николова не е видяла голяма опасност той да се укрие. Това става ясно от мотивите, с която му е наложила по-леката мярка, след която пък Бекташ избяга и е обявен за издирване, а мотористи втори ден протестират пред Съдебната палата, пише "Правен свят".

Според данните по делото, Бекташ е навлязъл с автомобила си в насрещното движение около 05.00 ч. на 24 юли на изхода на Драгоман и помел семейство Бойко и Таня Бойкови, които пътували с мотор за Австрия.

За да не задържи 60-годишния Бекташ, първоинстанционният съд е приел, че предвид първоначалния етап от разследването следва да се приеме по-благоприятният за обвиняемия вариант за извършеното престъпление, "а именно, че е било осъществено при несъзнавана непредпазливост, като обвиняемият не е предвиждал настъпването на общественоопасните последици, но е бил длъжен и е могъл да ги предвиди".

Според съдия Николова непредпазливата форма на вината предопределя и по-ниска степен на обществена опасност на извършеното и на Бекташ, което има отношение и към налагането на мярката за неотклонение.

Нито прокуратурата, нито съдът са констатирали опасност турският гражданин да извърши престъпление, ако не бъде задържан в ареста. Държавното обвинение обаче е изтъкнало изрично опасността от укриване. Пред съда Бекташ е представил сключен договор за наем на жилище в кв. "Враждебна", където да живее, докато приключи делото и изразил готовност за съдействие. Според прокуратурата обаче сключеният договор бил представен единствено, за да се избегне най-тежката мярка за неотклонение.

Съдия Николова обаче не се е съгласила с този извод на прокуратурата.

"Наред с това, съдът не е установил съществуваща реална опасност от укриване на обвиняемия с интензитета, необходим за налагането на най-тежката мярка за процесуална принуда, каквато е поисканата от обвинението мярка за неотклонение "задържане под стража". В тази насока съдът е отчел добросъвестното процесуално поведение на обвиняемия и изразената от него готовност да съдейства на разследването, като в такъв смисъл съдът отчита и действията му по наемане на жилище в страната, в което той може да пребивава, докато тече разследването и да бъде призоваван за нуждите на воденото срещу него наказателно производство. В същия аспект, според съда, следва да се отчете и чистото му съдебно минало, липсата на негативни данни за личността му и не на последно място, неговата възраст", се казва в определението на съда.

Така Николова стига до извода, че задържането в арест на Бекташ би довело до неоправдана принуда.

Въпреки че мярката "домашен арест" е втората по тежест и би трябвало да гарантира, че обвиняемият по всяко време може да бъде открит от властите, това на практика от години не се случва заради невъзможността на МВР да контролира хората под "домашен арест". Множество са вече случаите на "домашни арестанти", които вършат престъпления, докато би трябвало да са в дома си, а други необезпокоявано напускат страната. Неслучайно, приятели и близки на загиналите Бойко и Таня Бойкови изказаха опасенията си, че Фарук Бекташ ще се укрие, още преди това да се случи.

Съдът, извън конкретния случай, е поставен в деликатната ситуация да определя мерките за неотклонение със знанието, че втората най-тежка такава не се контролира, което пък не може да се вменява като тежест на обвиняемия. Недопустимо би било и опасността от укриване, като изискване за задържане, да се извежда от невъзможността на МВР да контролира домашния арест.

Решение има, но още само "на хартия"

Въпросът с ефективността на "домашния арест" законово намери отговор с промените в НПК и в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС). С промените в ЗИНЗС от тази година, обвиняеми под "домашен арест" могат да бъдат контролирани с електронно наблюдение (електронна гривна) и то да продължава през целия срок на действие на мярката за неотклонение. При такъв тип наблюдение информацията за местонахождението на наблюдавания се получава автоматично и няма нужда от пряко постоянно присъствие на полицаи на адреса, каквото и без това няма.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама