Съюзът на съдиите може да сезира Съда в Страсбург за декларирането на членство в съсловни организации

22:39, 05 авг 16 25 346 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съюзът на съдиите в България (ССБ) обмисля да сезира Европейския съд за правата на човека в Страсбург заради текста от Закона за съдебната власт, който задължава декларирането на членство  в съсловни организации.

Текстът противоречи на правото на магистратите да принадлежат към професионални организации и погазва Европейската конвенция за правата на човека, категорични са от Съюза.

„Обмисляме дали да не сезираме Европейския съд по правата на човека, тъй като считаме, че това нарушава член 11 от Конвенцията. Правото на свободно сдружаване не може да подлежи на подобно ограничение да се декларира членство и да има такъв ангажимент за членовете, тъй като е безсмислено подобно деклариране, доколкото това право не подлежи на никаква ограничителна регулация“, заяви съдия Весислава Иванова от ССБ в ефира на БНР.

С последните промени в съдебния закон, който мина в парламента, се въвежда задължението съдиите, прокурорите и следователите да декларират членството си в професионални организации пред Висшия съдебен съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама