"Фронтекс" праща още хора и техника по българските граници

23:22, 05 авг 16 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на Европейския съюз (ЕС) "Фронтекс" реши да подсили съвместната операция в България. Решението е в отговор на искане, подадено от българските власти на 29 юли, предаде БТА.

Разширяването на операцията демонстрира ангажимента на ЕС да предоставя допълнителна подкрепа на страните членки, когато е необходимо да се осигури ефикасно управление на миграцията и границите по т.нар. Балкански маршрут. Това съобщи за БТА отдел "Преса и медии" към Представителство на Европейската комисия в България.

"Приветствам решението на "Фронтекс" да увеличи контингента си в България и да помогне за поддържането на ефикасно гранично управление по Балканския маршрут. Въпреки че настоящото ни наблюдение не показва значими признаци на фрагментация или отклонения от маршрута, с Фронтекс сме готови да реагираме бързо, ако е необходимо", каза комисарят по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос.

Фронтекс ще подсили контингента си в България с допълнителни служители и технически средства, включително техника за ефективно наблюдение на границата по суша и от въздуха. Допълнителните сили ще бъдат разположени постепенно през следващите седмици както на българо-турската, така и на българо-сръбската граница.

91 милиона евро са заделени за страната ни от фонд "Убежище, миграция и интеграция" и фонд "Вътрешна сигурност" на ЕС според националната програма за 2014 - 2020. Допълнително почти 12 милиона евро бяха отпуснати на страната като спешна помощ за конкретни мерки в отговор на настоящата ситуация.

В момента "Фронтекс" има разположени 53-ма служители за наблюдение на границите и 10 експерти по документи на българските гранични КПП с Турция, и 19 служители по наблюдение на границата със Сърбия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама