Над 50 състава се включиха в Третата среща „Верея и приятели“ в Стара Загора

07:34, 06 авг 16 / Култура 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 50 са участниците в тазгодишното издание на фолклорната среща на български състави от чужбина „Верея и пирятели” в Стара Загора. Своето майсторство показват състави  от САЩ, Испания, Дубай, Великобритания, Германия и България.

„За Община Стара Загора е чест и радост, че може да даде простор, място, логистика, сцена и всичко, което е необходимо, за да могат всички българи, които са по различните краища на света да си дават среща тук“, каза зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова по време на официалното откриване снощи. „За трета поредна година подкрепяме и поддържаме съвместно с Държавната агенция за българите в чужбина, тази прекрасна инициатива. Тя е важна, защото всички ние имаме контакти с наши близки, които живеят извън границите на България, и знаем колко много им липсва общуването, речта, традициите и фолклорът. Искаме това събитие да се превърне в мащабна традиция и да прерасне и в обучение за най-малките българи, защото трябва да се грижим за нашите корени, да възпитаваме децата си в българщина. Нека бъдем здрави, нека да дадем възможност това събитие да радва жителите и гостите на Стара Загора и в следващите години“, допълни Сотирова.

Началото на третото издание на родолюбивата инициатива под мотото „Верея и приятели“ бе дадено с празничен концерт, дефиле на участниците и забавления за най-малките в новоизградения парк в квартал „Казански”.

Форумът продължава днес  с лектория, която цели да запознае присъстващите с музикално-танцовите характеристики на отделните фолклорни области в България. Тя ще бъде водена от Даниела Найберг, Гергана Панова и Константин Маринов и ще се проведе в общинската спортна зала „Иван Вазов“, от 11.00 часа.

От 16.00 часа, отново ще има специална програма за децата.

Срещата на българските състави от чужбина ще завърши с грандиозен концерт.   На сцената ще излязат Валя Балканска, Петър Янев, танцова група “Пловдивъ“, съставите от Чикаго - клуб ''Верея“, оркестрите „Гурбетчии“ и „Жекови“ и дуетът Митко и Гергана Тончеви.

Поздрав към старозагорците и гостите на форума ще отправят още и певците Веско Василев, Рада Ганчева, Моника Азманска, Красимир Панчев, Евгени Марков, Тройчо Банев, Йордан Владев, Ваня Вълкова, както и старозагорският ансамбъл „Нашенци“.

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама