Учителка подреди колекция от 1 200 значки в ПМГ

09:57, 06 авг 16 / Любопитно 25 619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Учителката Донка Харизанова от Шумен е събрала над 1 200 значки в интересна колекция. Атрактивната сбирка е изложена във фоайето на Природоматематическата гимназия в Шумен, където тя е педагогически съветник.

„Колекцията е попълвана над 45 години, започнах от ученическите си години, като харчех джобните си пари за значки, струваха по 25-30 стотинки”, припомня си сега педагожката. Понеже била танцьорка във фолклорен ансамбъл и тренирала лека атлетика, пътувала много из страната и в чужбина и отвсякъде, където ходела се връщала с нови придобивки за колекцията. 

Не спира и сега, макар че й е доста трудно да попълва сбирката, защото сувенири за закичване на реверите не се продават никъде. Затова разчита на подаръци от приятели, за да увеличи бройките на събраните експонати.

60-годишната учителка, която работи като педагогически съветник в ПМГ в Шумен решила преди 2 години да „пренесе” колекцията си в училището, за да предизвика интереса на учениците да покажат и те свои сбирки или пък да си създадат подобно хоби. 

Всяка от значките си има история и Донка може да разказва с часове как точно са се озовали в сбирката й. А и на практика в нея има предмети от цял свят и на всякаква тематика- спорт, изкуства, туристически забележителности, исторически личности. Така до значките с мечето Миша от Олимпиадата в Москва през 1980 г. и с лика на Георги Димитров, са подредени три колекции със замъци от Русия, Чехия и Румъния. До тях пък могат да се видят символи на световни столици – Кремъл, Бранденбургската врата.

Една значка на „Орбита”, изобразяваща човече, което ходи по планетата, е сред любимите й. За нея колекционерката разказва, че била на екскурзия в Белград и си харесала музикална плоча в един магазин. Не могла да си я купи обаче, защото продавачът казал, че ще я продаде, само ако му подари значката  от ревера си. „И понеже не можах да се разделя с нея, останах без плоча”, разказа Харизанова.

Цял раздел от колекцията пък е посветен на българската история, като се почне от Освобождението на България, серии значки с револвери и с ликовете на революционери. Години наред тя попълвала сбирката и чрез традиционната за тогавашното ученическо време кореспонденция с деца от Русия и ГДР. Има и доста значки, спечелени от състезания по лека атлетика.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама