300 патриоти почитат паметта на сливенския войвода Хаджи Димитър на връх Кадрафил

11:32, 06 авг 16 25 465 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Над 300 патриоти от цялата страна са се събрали на връх Кадрафил, край Свежен, за поклонение на гроба на Хаджи Димитър. Това съобщи Петко Георгиев, председател на Комитет „Родолюбие” в Пловдив, информира Радио „Фокус“. Проявите в чест на войводата започнаха в 10.30 часа и са организирани от комитет "Родолюбие" и сдружение "Хайдути" в Хисар.

„На върха има и Почетна рота”, каза Георгиев. По думите му, една от най-правдоподобните версии е, че Хаджи Димитър умира именно на връх Кадрафил, а не на Бузлуджа, според свидетелствата на хората, които са го погребали. Преди години пловдивският владика взима костите на Хаджи Димитър и ги погребва в църквата в Свежен, но после по настояване на майка му костите са били преместени в родния му Сливен, където се намират и до днес”, каза Петко Георгиев. „Поклонение тук винаги е имало, откакто хората се помнят това е място за памет”, добави той.

Георгиев разказа още, че някога свеженци са събирали по една шепа боб от всяка къща и са правили постен курбан, тъй като периодът е постен по време на Богородични пости, с памет на Хаджи Димитър. На върха днес ще бъде представена възстановката "Последните дни на войводата. Повечето от хората са били извозени с организиран от кметството превоз и от високопроходимите джипове на някои от посетителите. Тази година са организирани и атракции за туристите - полет с привързан балон.

Хаджи Димитър е убит в сражение с турците на 10 август 1868 г., когато той е на 28-годишна възраст. По повод на смъртта му Христо Ботев написва едноименната поема.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама