Длъжници висят с 9 млн. лв на НАП в Шумен

13:07, 06 авг 16 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Данъчните в Шумен търсят 9 млн. лв. от длъжници в региона. Списъкът с длъжниците, попаднали в извадката на служителите от приходната агенция за този месец са 222-ма, като част от тях имат дългове между хиляда и пет хиляди лева.

След проведените телефонни разговори с нередовните платци в бюджета са внесени близо 250 хил. лв. от 108 лица с просрочени задължения, съобщиха от офиса на НАП в Шумен.

В телефонните напомняния от служителите се конкретизира сумата на задължението към момента на обаждането и се уточняват намеренията за неговото скорошно погасяване, както и телефона за връзка с публичния изпълнител, обясниха от Данъчното.

Служителите от офиса на НАП в Шумен вече близо месец осъществяват звънят по телефона от задължени лица с просрочени задължения и ги приканват да започнат да се издължават.

Извършени са 202 обаждания за напомняне на фирми и физически лица от региона, че не са внесли дължими от тях данъци, осигуровки и задължения по ревизионни актове. Законните срокове за погасяването на голяма част от тях са отдавна преминали и върху главницата се трупат наказателни лихви. Невнасянето на задълженията след телефонното напомняне води до принудително събиране на дълговете.

Един от най-често използваните способи е налагането на запор. Предварителният анализ за кампанията показва, че голяма част от задлъжнелите фирми се обслужват от счетоводни къщи, затова от офиса на НАП в Шумен препоръчват на управителите на дружествата да проверят по-скоро при своите счетоводители дали са изрядни за задължения към бюджета, защото сред най-честите оправдания при подобни нередности е това, че не са били информирани своевременно от експертите.

Практиката на НАП показва, че след такива телефонни напомняния 70 на сто от фирмите и гражданите уреждат пропуските си. Предстоят подобни кампании и за други видове непогасени задължения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама