Борисов вече смята, че продажбата на реактора на Иран е “невъзможна”

13:26, 06 авг 16 / Политика 25 315 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Вариантът България да продаде на Иран произведения от Русия ядрен реактор за АЕЦ “Белене”, който правителството прокламираше активно, почти сигурно отпада, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов днес.

“Трудно бихме ги продали, да не кажа невъзможно, защото те имат договор за 10 реактора с Иран и вместо да произведат общо 12 с българските, трябва да произведат осем плюс два”, изясни министър-председателят, говорейки за два реактора, а не само за един, каквато бе информацията досега.

Затова приоритетен остава вариантът за приватизация на площадката и изграждане на атомната централа като частен проект “с малко участие на държавата”. Остава неясно до колко този план може да бъде изпълнен, след като кабинетът не успя да намери инвеститор за VII блок на АЕЦ “Козлодуй”. От думите на премиера стана ясно, че се търсят и инвеститори за газовия хъб “Балкан”. По-рано тази седмица, от писмо на президента на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер стана ясно, че Европа дава зелена светлина за руски газ в хъба.

В коментар относно разговора му с президента на Руската федерация Владимир Путин, Борисов изрази учудване, че руският държавен глава е бил добронамерен. Премиерът уточни, че “заради риториката, която имаше от България към Русия и санкциите” доста е мислил дали да поиска този разговор.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама