Бойко Борисов: Путин обеща експертна помощ

13:59, 06 авг 16 / Политика 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руският президент Владимир Путин е заявил готовност да окаже експертна помощ на България в сферата на енергетиката. Това заяви във Варна премиерът Бойко Борисов по повод проведения телефонен разговор, в който, по думите му, позициите на двете страни се избистрили.

„До този момент и те губят стотици милиони, и България губи. Всеки, който ми каже, че трябва да платим около 3 млрд. лв., да вземем два реактора и да ги сложим в музей, аз мисля, че няма да е отговорно към хората, които се борят за всеки лев. Трудно бихме ги продали, да не кажа невъзможно, защото те имат договор за 10 реактора с Иран и вместо да произведат общо 12 с българските, трябва да произведат осем плюс два”, заяви Борисов. Страната ни разчита на съдействието на Европейската комисия, но нещата не могат да се случат без Русия, категоричен е премиерът.

Предприети са стъпки в посока търсене на инвеститори за газовия хъб "Балкан". Няколко варианта ще бъдат обсъдени с експерти и за "Белене", един от които е той се превърне в частен проект с някакво малко участие на държавата, посочи Борисов. Тези варианти трябва да устройват и руската страна, тъй като без нея страната ни не може да направи нищо, добави премиерът.

Той припомни, че България е осъдена да заплати на Русия за спирането на строежа на АЕЦ "Белене" около 550 млн. евро. Натрупаните лихви са над 40 млн. Тръбите за „Южен поток” за над 2 млрд. евро стоят на пристанищата във Варна и Бургас. В същото време южните газови коридори минават през Гърция и България би могла да се превърне само в клиент, изрази опасения Борисов. Всички тези проблеми ще бъдат дискутирани на специална конференция във Варна през септември с участието на всички европейски експерти.

Заедно с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева и военния министър Николай Ненчев премиерът откри във Висшето военноморско училище във Варна Център за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама