Българка търси тетрадки за 450 деца на бежанци

16:23, 06 авг 16 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ели Мехметай, която от години се занимава с благотворителност и участва в акции за подпомагане на бежанци, в момента търси тетрадки, учебни помагала и пособия за 450 деца на бежанци в България.

Ели има своя фондация. Това е "Подай ръка за помощ". Организацията в сътрудничество с "Група за подкрепа на бежанците" стартира наскоро кампания "подари бъдеще на децата бежанци" за събиране на дарения за ученически пособия.

"Дори да ни е известно, че не всички деца ще имат възможност да посещават училище, смятаме, че всяко дете ще има възможност в занималниите на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) да се учат да пишат или четат на български. Когато имат минималните нужди като, тетрадки, химикалки, книжки и др. ученически пособия, ще бъде по-лесно да ги мотивираме да посетят училище", разясни Ели.

Още през 2005 г. тя прави първите си стъпки в дейностите на Български Червен Кръст като доброволка.  "Реших, че това е нещото, с което искам да се занимавам. Чувствах се щастлива, когато виждах човек да се усмихва, след като му е обърнато внимание. В моето семейство винаги сме били възпитавани по този начин. Баща ми ме спираше да повтаря "помагай на нуждаещия се", допълва младата жена.

"Така и направих първите си крачки към тази кауза. Опита ми през годините в работата ми с бежанците ме срещна с много човешки истории, които са ме разчувствали. Мога да твърдя, че всяка от тях е индивидуална сама по себе си, но всички в едно бяха свързани: "Живот в опасност". Натрупаният опит в работата ми с бежанците ми даде възможността да реализирам една от моите мечти, а именно да създам фондация, която да подпомага хора в нужда", разяснява още тя. 

Ели в момента живее в Германия и се опитва да се поучи от опита на чуждата държава за интеграция на мигрантите.

"Проблема с езиковата бариера стои при всички бежанци. Причината поради която успяваме трудно да интегрираме бежанците в България, защото нещата са навързани като на верига. Имаш ли език, то и имаш работа, имаш ли работа - можеш да се грижиш за себе си или семейството си", отсича Ели.

И продължава, че в Германия, са приели съществуването на бежанците, за това и са доста толерантни, защото са се запознали с човешките им истории. "Много често в България си задаваме въпроса, "защо бежанците избират да отидат в Германия?". Ето и моята гледна точка по този въпрос. Германия е страна, която е успяла да систематизира интеграцията на бежанците. В работата им има взаимност. Държавните институции работят заедно с неправителствените организации. Грижата за бежанците е обща кауза на цялата държава. Интеграцията, както знаем всички, е двупосочен процес, тук това се практикува на максимум", пояснява още Ели.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама