Върнахме 28 иракчани на Гърция, хванати на ГКПП Капитан Петко войвода

19:17, 06 авг 16 25 331 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На ГКПП – Капитан Петко войвода по реадмисионната спогодба с Република Гърция са върнати 28 иракчани, преминали нелегално гръцко-българската граница. Групата иракчани  - 7 мъже, 6 жени и 16 малолетни и непълнолетни е преминала нелегално гръцко-българската граница на 23 юли 2016 г. Те са задържани от гранични полицаи в района  в землището на село Лозенградци, област Кърджали, информират от МВР.

При извършения обиск в иракчаните са намерени документи, издадени от Република Гърция. Пълнолетните са задържани в ГПУ-Момчилград, а непълнолетните са настанени в специализирано помещение. По случая са образувани бързи производства, уведомена е районната прокуратура.

На 25 юли районният съд в Момчилград е наложил присъди на пълнолетните иракчани - 6 месеца лишаване от свобода условно с 3 години изпитателен срок и глоба по 200 лева. Със заповед на началника на ГПУ-Момчилград на чужденците е наложена административна мярка „принудително отвеждане до границата“. Създадена е организация за прилагане на спогодбата между правителствата на България и Гърция за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица.

На 3 август 2016 г. 28 от нелегално преминалите границата иракчани са върнати на гръцките власти на ГКПП – Орменион. Един техен съгражданин е попълнил декларация за доброволно завръщане и е заминал със самолет за Ирак, съобщават още от МВР.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама