Дъщерята на Иван Пейчев дарява архива му на Шуменския университет

06:10, 07 авг 16 / Култура 25 721 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Антоанета Пейчева – дъщеря на бележития български поет Иван Пейчев ще дари архива на твореца на Шуменския университет. Това обяви за Topnovini.bg Антоанета Пейчева. Личната документацията съдържа лични писма, чернови на стихотворения и текстове преписвани от съпругата на Иван Пейчев. Това е само част от личния архив на принца на българската поезия. Преди години семейството дарява друга част на Института по литература в София.

Дарението, което Антоанета Пейчева прави на Шуменския университет, е жест по повод 100 години от рождението на Иван Пейчев.

Вековният юбилей на родения в Шумен поет ще бъде отбелязан с поредица от събития. По повод кръглата годишнина от печат вече излезе луксозен двутомник със стихове на Иван Пейчев и литературни анализи върху творчеството му от проф. Добрин Добрев в съавторство Илина Начева, проф. Дечка Чавдарова, проф. Веселин Панайотов, проф. Сава Сивриев, доц. Пламен Шуликов и доц. Пламан Панайотов.

В редколегията на изданието са още проф. Ивелина Савова, проф. Надка Николова, литературният критик Иван Карадочев и поетът Антонин Горчев.

Двутомното луксозно издание излезе с финансовата подкрепа на пожелал анонимност дарител.

Част от тиража ще бъде дарен на училищни библиотеки. Първи своите книги получиха членовете на местния парламент в Шумен.

Кулминацията на честванията на 100 години от рождението на Иван Пейчев ще бъде откриването на паметник с барелефа на поета в района на тревните площи пред Регионалната библиотека в Шумен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама