Изложбата „Светлина” показва последните творби на художника Петър Савов

08:12, 07 авг 16 / Култура 25 378 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложба, под наслов „Светлина”, с последните създадени от художника Петър Савов картини и стъклопластики, бе открита в културния център „Двореца” в Балчик. Тя е и своеобразен поклон пред творчеството и паметта на художника Петър Савов, който почина по-рано тази година.

Съпругата му Мая Савова сподели, че изложбата е планирана миналата година, като художникът е държал тя да се състои през август в Балчик. „Всичко, което той би направил, ние го направихме, за да го представим”, каза Мая Савова. Тя благодари на домакините от културния център за възможността да бъдат показани последните, създадени от твореца скулптури от стъкло и живописни работи, правени от октомври до декември миналата година.



„Двореца беше най-специалното място за Петър Савов”, сподели съпругата му. Припомни, че вече 15 години тук се организира пленерът „Художници, Балчик, Любов”, чийто инициатор и традиционен организатор и участник бе именно Петър Савов. „Така се свързахме с Балчик – една любов, но завинаги”, каза съпругата на художника.

„За „Двореца” е привилегия, че можем да представим тази изложба. Тя е много специална, защото беше пожелана, планирана и остава като нещо знаково, което беше поискано от Петър Савов, което неговите близки успяха да реализират след смъртта му”, каза при откриването Евгений Георгиев – специалист „Международни фестивали, културни дейности и специални събития”.



Петър Савов работи в областта на  живописта, художествения емайл, рисунката и монументалните техники - витраж,  стенопис и др. Негови произведения са собственост на Националната художествено галерия, Държавна художествена галерия — Пловдив, както и на частни колекции в страната и чужбина. От 2003 г. негова творба е собственост на библиотека "Леонардо Да Винчи" - гр. Винчи — област Тоскана, Италия.

Изложбата може да се види в Арт галерия "Тунела" до 17 август.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама