Балетен спектакъл на брега на морето

08:40, 07 авг 16 / Култура 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Многобройни почитатели на танцовото изкуство от страната и чужбина се насладиха на балета „Дон Кихот” на откритата сцена на „Двореца” в Балчик на самия бряг на морето.

Ценителите на балетното изкуство имаха тази възможност, благодарение на Държавна опера Варна и Държавния културен институт „КЦ „Двореца”.



При много добра организация, по килим и осветление на факли, бяха посрещнати няколкото стотин зрители. Мнозина бяха дошли, специално от Добрич и Варна. Имаше и много руснаци - туристи или живеещи в района.

„Дон Кихот” е най-новата постановка  на главния балетмайстор на оперния театър - заслужилия артист на Русия Сергей Бобров. В нея участват водещи балетни артисти на Държавния театър за опера и балет в Красноярск, Русия, и на Държавна опера - Варна.

"Дон Кихот" е един от най-популярните балети, които се играят във всички театри по света. Интересът към него се дължи както на познатия сюжет от прочутия роман на Мигел де Сервантес, така и на темпераментната, весела и завладяваща музика на Лудвиг Минкус



Невероятните изпълнения на балетистите впечатлиха с красота и изящество. Спектакълът пренесе публиката в Барселона, за да разкаже за любовта на закачливата Китри и влюбеният в нея бръснар Базил, за богатия Гамаш, който иска да се ожени за младата девойка. За рицаря Дон Кихот, който вижда в Китри  прекрасната Дулсинея от бляновете си, и слугата му Санчо Панса. Постановката разказва за борбата, която води Дон Кихот с въображаемите си врагове, както и за помощта му за това сватбата на Китри и Базил да се състои. В последната картина благородният рицар пожелава на младите щастие и отново се отправя на път.

Публиката се възхити на майсторството на Елена Свинко и Юрий Кудрявцев – лауреати на завършилия само преди дни Международен балетен конкурс във Варна. Те са постоянни гост-солисти на Държавна опера Варна.



В спектакъла „Дон Кихот” Елена Свинко танцува вариации, а Юрий Кудрявцев изпълни партията на тореадора Еспада. В останалите роли участваха Румен Стефанов – Дон Кихот, Даниел Христов – Санчо Панса, Екатерина Булгутова - Китри, Георгий Болсуновски - Базил, Демид Зиков – Лоренцо, Юрика Аоки – Улична танцорка и др.

Емоционалната публика бурно аплодира балетистите, поднесли й това невероятно преживяване.

Това бе вторият голям проект на открито на културния център "Двореца". В края на юли Държавна опера - Варна представи на откритата сцена край морето популярния мюзикъл "Йосиф и фантастичната му пъстра дреха" на Андрю Лойд Уебър.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама