Продават хотел в Приморско за дългове на ливанец, близък до ДПС, БСП и Иван Костов

09:42, 07 авг 16 25 953 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Хотел „Екопалас“ в Приморско е обявен за продан, показа справка на Topnovini.bg. Частният съдебен изпълнител Станимира Николова дава на търг имота с начална цена от 1 335 574 лв. Причината за продажбата са дългове към „Банка Пиреос България“, която е ипотекирала хотела за сумата от 9 500 000 евро.

Длъжници са фирмите „Порт Палас Варна“ и „Роял Пропъртис“, чийто управител е ливанецът Газуан Шараф. Негова е и фирмата „Еко Палас“, собственик на недвижимия имот.

Хотел „Екопалас“ се намира на 50 м от северния плаж в Приморско и в непосредствена близост до резервата „Перла”. Има директен изглед към морето. Хотелът разполага с 42 легла, разпределени в двойни стаи и апартаменти. Всяка стая е със самостоятелен санитарен възел, климатик, телевизор, телефон, хладилник и минибар. Желаещите да го купят могат да подават оферти от 8 август до 8 септември в Районния съд в Царево.

Проверка в Търговския регистър показва, че едноличен собственик на капитала на „Еко Палас“ е офшорката „Хърмитидж пропърти менидмънт лимитед“, регистрирана на Вирджинските острови. Подобно е и положението с фирмата „Порт Палас Варна“, чийто собственик на капитала е друга офшорка – „Самадера холдингс лимитид“ в Кипър. С втората фирма длъжник „Роял Пропъртис“ положението е още по-завъртяно. Неин капиталов собственик е софийското дружество „Дрийм Сии“, притежавано от друга кипърска офшорка – „Суперплъс холдингс лимитид“.

Зад всичките изброени фирми стои фигурата на ливанския гражданин Газуан Шараф. Митичният бизнесмен се занимава предимно с покупко-продажба на апетитни имоти в различни части на страната. Според информация на capitаl.bg той има славата на човек, който не само че не купува на сляпо, но е и с добри политически контакти - с ДПС, БСП, както и с хора, близки до Иван Костов. През декември 2008 г. от доклад от инспектората на правителството става ясно, че арабинът е спонсорирал с 50 хил. щатски долара фондацията на съпругата на експремиера „Бъдеще за България”.

Името на ливанеца се появява още в борда на първия купувач на софийския ЦУМ - Regent Pacific Group, от който по-късно Георги Гергов купува имота.

Един от големите му удари е покупката на бивш терен на военните на бул. „Ситняково” в София за 39,6 милиона евро, върху който по-късно бе изграден мол Serdika Center. От тази сделка Шараф излиза с двойна печалба, след като го препродава за 72 милиона.

Също от военните, и то след пряко договаряне, той придобива само за 10,5 милиона лева и хотелския комплекс „Смокините” край Созопол, а няколко години по-рано изкупува и имоти в района на Камчийски пясъци.

По същото време друго дружество на Газуан Шараф купува и терена на бившите царски конюшни на бул. „Васил Левски” в центъра на София. Продавач е областният управител на столицата Росен Владимиров, впоследствие зам.-председател на ДПС.

През 2006 г. името на Газуан Шараф нашумя и с конфликтна сделка в село Искрец, при която кметът на Своге Емил Иванов (впоследствие депутат от ДПС) продава непотърсени земеделски земи. Според местните хора, за да си построи къща в района, ливанецът е разрушил детска градина и старо гробище.

Една от фирмите на ливанеца - „Шангрела“ ЕООД, през 2005 започва да изкупува земеделски земи в района на Паша Дере край Варна, пише faktor.bg. Малко след това парцелите са ипотекирани в Първа инвестиционна банка за 5,1 млн. лв. Това са същите терени, откъдето трябваше да минават тръбите за „Южен поток”. През 2009 г., когато газопроводът вече е обект на междуправителствено споразумение между България и Русия, върху земите на „Шангрела” е наложена нова ипотека от ПИБ за двойно по-голяма сума отпреди – 12,4 млн. лв. Впоследствие собственик на компанията става кипърската офшорка „Тейлуинд трейдинг & Инвестмънт лимитид”, а Газуан Шараф за кратко остава управител. В средата на 2013 г. дружеството продава ипотекираните земи на Първа инвестиционна банка за 34,57 млн. лв.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама