Министерството на туризма провери условията в детските бази по Черноморието

13:28, 07 авг 16 25 283 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Условията за почивка в посетените повече от 20 големи бази са добри и те отговарят на изискванията, констатираха представителите на Министерството на туризма. Това стана ясно след разпореждане на министъра на туризма Николина Ангелкова, експертите на министерството да проведат срещи по места и да проверят условията в детските бази за отдих по българското Черноморие, гласи съобщение публикувано на сайта на ведомството.

Проверката показва още, че детските бази са разположени на големи площи, които позволяват разнообразни спортни и творчески дейности. Зоните са обособени правилно и се охраняват от специализирани лица, които освен ангажимент за сигурността имат и контролно-пропускателни функции. На всеки 10-15 деца е посочен по един отговорник. Във всички посетени бази са разположени и медицински центрове/пунктове с постоянно назначен лекар, а някои разполагат и със собствени автомобили за спешна помощ.

Също така проверката е установила че плажната ивица се ползва по договор с концесионера на съответния плаж, като задължително са осигурени спасители и отделно място за децата.

Като проблем се отбелязва, че все повече хотели започват да приемат организирани групи подрастващи, но някои не са направили достатъчно инвестиции, за да може техният отдих напълно да съответства на новите изисквания.

Поради тази причина Министерството на туризма ще инициира дискусия между представители на всички бази за детски отдих и ангажираните институции и организации. В рамките на дебатите ще бъдат обсъдени предложенията за промени в нормативните разпоредби, регламентиращи рамка от минимални изисквания за осъществяването на тази дейност и контрола върху нея. Въз основа на тези изисквания да бъде изготвен списък на базите, които отговарят на условията.

Развитието на организанизирания детски туризъм се нуждае от по-активно промотиране, посочват представителите на бранша по време на срещите е експертите на министерството. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама