Архитектите не успяха: Вежди Рашидов отказа да обяви „Японския“ за паметник на културата

14:26, 07 авг 16 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на културата е отказал да обяви хотел „Маринела“ в София – известен като „Японския“ хотел - за паметник на културата, съобщава Клуб Z, като информацията е потвърдена от ведомството. Оттук следва, че започналото надстрояване може да продължи.

Решението е взето със заповед на министър Вежди Рапидов от 19 юли, въз основа на становища от Националния институт за недвижимо културно наследство и от Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности.

“..не се откриват признаци за идентификация на изследвания обект като недвижима културна ценност. Липсват документации с разгъвки от интериора, детайли, шаблони, артефакти, за да се прецени автентичното решение и степента на по-късните намеси, което би позволило обратимост на промените”, пише в документа.

Идеята хотел „Маринела“ да се обяви за паметник на културата е на Камарата на архитектите в България и Съюзът на архитектите. Те изпратиха писмо до Столичната община, а бившият главен архитект Петър Диков, който беше започнал подобен проект, е прехвърлил топката на Министерството на културата. Единствено структурите към ведомството са тези, които имат правомощията да преценяват и да обявяват дали една сграда е паметник на културата или не.

„Свидетели сме на грубо посегателство върху едни от малкото шедьоври, с които столицата може да се гордее. Унищожават се духът и философията и авторските усилия. Сезирано е японското посолство”, обяви един от авторите на идеята Атанас Динев.

Решението на Вежди Рашидов вече е изпратено до новия главен архитект на София Здравко Здравков. По информация на Клуб Z вече е започнала процедурата по разрешаване на дострояването на още поне 15 етажа. След отказа на Министерството на културата, основната пречка пред тези намерения вече не съществува.

Когато започна надстрояването от „Маринела“ заявиха, че дружеството разполага с цялата техническа документация, необходима съгласно всички нормативни изисквания за нормалното протичане на строителния процес. От ДНСК пък е извършена проверка в периода 27 -28 април и е създаден констативен акт, отразяващ наличната строителна документация на обекта.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама