Среднощна буря в Скопие - най-малко 15 жертви (обновена)

15:07, 07 авг 16 / Свят 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Най-малко 15 души са загинали през нощта в македонската столица Скопие вследствие на бури и наводнения, предадоха световните агенции.

Спасителни екипи все ощеиздирват шестима души, които са изчезнали.

Най-пострадали са североизточната част на Скопие и близките населени места.

Водната стихия е повредила околовръстния път на столицата. В града има коли, които са под вода, а най-сериозно пострадали са предградията на Скопие.

Поне четирима души са загинали в село Стайково, още толкова в село Ченто. Стотици автомобили и къщи са наводнени.

 Десетки граждани останаха блокирани в колите си и търсеха помощ през социалните мрежи. Днес следобед се очаква от Центъра за управление на кризи да се получи официална информация за природното бедствие и последиците от него, допълва БГНЕС.

Няколкостотин метра от пътя Шипковица-Бродец край Тетово са напълно затрупани от кална маса и камъни. В района има огромни свлачища, а на места и дупки с дълбочина около 10 метра. Селата Бродец, Вешала и Бозовце са напълно откъснати.

Задействана е и армията за издигане на прегради по поречието на няколко реки, за да се защити населението, съобщаа агенция МИНА.

В село Стайковци изглежда десетки къщи са наводнени, много коли са преобърнати и търкаляни от придошлите води. Наложила се е евакуация на населението.

Тази вечер в района се очакват още валежи.

По-късно вицепремиерът и министър на здравеопазването Никола Тодоров съобщи, че загиналите са най-малко 20, а 1000 са били спасени от наводнени райони след бурята

Бурята е била с ветрове над 70 км в часа, а в някои части водата е достигнала височина до 1,5 метра, съобщават местните медии. В Скопие за два часа са паднали 93 литра дъжд на квадратен метър, което е средното ниво за целия месец август. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама