Многомилионен митинг се провежда в Истанбул

21:23, 07 авг 16 / Свят 25 348 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Заключителен мегамитинг в подкрепа на Ердоган и правителството, след неуспешния опит за военен преврат, се провежда в този момент в турския мегаполис Истанбул.

Зрелищната демонстрация е под надслов „Демокрация и герои”  и в нея участват всички партии в турския парламент.

Шейсетметрова сцена е издигната на площад "Йеникапъ" край Мраморно море в европейската част на Истанбул. Тя се състои от две платформи и е обвита с националния флаг и плакати на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган.

Присъстват над 3 млн. души, пазят ги около 15 000 полицаи. Противовъздушните батареи също са налице.

Събитието се излъчва на живо по националната телевизия TRT, съпроводено с превод на 7 езика: турски, английски, френски, испански, немски, руски и арабски.

Митингът за „демокрацията” се излъчва директно и от 81 огромни екрана инсталирани на централните площади във всичките 81 окръга на Турция.

Голям екран е разположен и в американския щат Пенсилвания, където живее Фетхуллах Гюлен, обвинен от Ердоган за организатор на опита за преврат.

Мегамитингът е организиран от партията на турския президент – Партия на справедливостта и развитието.

За пръв път в близката история на страната в такова събитие се включват лидерите и симпатизантите на всички политически партии, които бяха силно разединени преди осуетения опит за преврат на 15 юли т.г. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама