Генерали като Румен Радев са виновни за състоянието на армията, каза Бойко Ноев

08:22, 08 авг 16 25 317 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За състоянието на армията са виновни генерали като Румен Радев и началника на отбраната Константин Попов. Военновъздушните сили (ВСС), от чиито среди идват те, са похарчили 1 млрд. лв. през последните години „на пусто“. Това каза бившият военен министър Бойко Ноев в сутрешния блок на бТВ във връзка с излизането на ген. Радев от армията.

По неговите думи ген. Радев е трябвало да заяви: „Искам да се заема с политика”, и тогава да излезе от ВСС.

Битката на президентските избори няма да е между генерали, а политическа. В историята има редица примери за висши военни, които се захващат с политика. Не всички са се справили успешно. Трябва да си дадат сметка, че политиката е по-различна от армията, коментира Ноев.

Той не одобрява, че ген. Радев оставя военния пост по политически причини. По неговите думи няма логика ген. Радев да напусне управлението на Военновъздушните сили в момент, когато държавата отпуска 1,5 млрд. лева за самолети.

Той отбеляза, че някои хора биха попитали: „А не е ли ген. Радев рисков играч“, след като той е направил рискова фигура на висш пилотаж по време на авиошоу над София. Ноев допълни, че това ще се разбере от предизборната кампания, ако го номинират.

Какви рискове крие ситуацията в Турция за България

Турция е на кръстопът. Там текат дълбочинни процеси. Не знаем на къде ще избият – дали Турция ще се насочи към демократично развитие. Ердоган се променя. Той е един емоционален, непредвидим човек, но от него зависи много какво ще се случи в региона, коментира Ноев ситуацията в южната ни съседка. Той припомни и водената гражданската война в югоизточните райони  между Ердоган и кюрдите.

„Всичко това е проблем за България. Тази нестабилност на нашата южна граница е нещо много лошо. Въпросът е дали България ще бъде увлечена в тази нестабилност“, каза още бившият министър на отбраната.

Според него България трябва да бъде част от Европейския съюз, а не да остане сива зона, която да бъде периферия за процесите в Съюза. По неговите думи трябва да изолираме границата с Турция.

Относно предстоящата среща между руския президент Владимир Путин и турския държавен глава Режеп Ердоган той коментира, че е много по-загрижен от негласно обявената среща между премиера Бойко Борисов и Ердоган в контекста на бежанците. Ноев отбеляза, че е важно какво България ще договори с Турция, тъй като проблемите не са бежанците, а са много по-дълбоки.

Според него Ердоган ще поиска нещо друго от Борисов, когато премиерът отиде да търси нещо и да го моли. "България трябва да знае своите интереси и да се опазим. Страната ни трябва да остане граница на ЕС, а не сива зона между Турция и Съюза", подчерта Ноев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама