Ден на траур в Македония

11:03, 08 авг 16 / Свят 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Македония е ден на траур в памет на загиналите 21 души при бурите и наводненията, връхлетели Скопие и Тетово през почивните дни. 

По последни данни при наводненията са загинали 21 души, над 100 са ранени, а около 1000 са евакуирани. Стотици къщи и хиляди леки коли са унищожени. Най-тежко пострадаха общините в околностите на македонската столица.

От вътрешното министерство тази нощ публикуваха имената на жертвите, които са идентифицирани. Сред загиналите има и двама души от град Крива Паланка, който се намира на по-малко от 5 км от границата с България.

Най-малката жертва на наводненията е само на 2 години. Двегодишният Енес е загинал заедно с дядо си в скопския квартал „Ченто", където има и най-много жертви.

В следващите 15 дни е обявено и кризисно положение, а засегнатите от бедствието граждани ще получат от държавата 300 хил. динара (около 10 хил. лв.). 

Македонският президент Георге Иванов нареди армейски части да се включат в отстраняване на щетите и оказване на помощ на пострадалите. 

Втора нощ не спряха валежите, а нивото на реките и езерата се покачва. Обстановката остава бедствена. 

Властите предупреждават да не се пие вода от чешмите заради опасността от зарази.

Полицейски и военни хеликоптери търсят изчезналите хора и евакуират стотици други от района на наводненията.

Задействана е и армията за издигане на диги по поречието на няколко реки, за да се защити населението.

Българското правителство създаде център за координация за изпращане на помощи, а тази нощ българските пожарникари вече бяха на мястото на трагедията.

Президентът Росен Плевнелиев поднесе съболезнования на македонския си колега Георге Иванов по повод тежките наводнения, сполетели страната, съобщават от "Дондуков" 2. 

„С дълбока скръб приех новината за наводненията в Скопие, отнели десетки животи и довели до катастрофални щети. Подобни трагедии ни напомнят колко е важно да бъдем единни в трудни моменти. През последните години българският народ също изпита гнева на природата и в тези тежки за приятелска Република Македония дни искрено сме съпричастни с мъката от сполетялото Ви бедствие. В деня на траур скърбим заедно с Вас. От името на българския народ и от мое име поднасям най-искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите и пострадалите“, се казва в съболезнователната телеграма.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама