Японският император заговори за оттегляне

11:18, 08 авг 16 / Свят 25 240 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Японският император Акихито, заяви, че се опасява, че напредналата му възраст и влошаващото му се здравословно състояние, ще затруднят изпълнението на задълженията му, съобщава Би Би Си.

"Тревожат ме трудностите, свързани със задължението да бъда символ на държавата", заяви 82-годишният монарх в телевизионно обръщение. Императорът намекна, че очаква промени в законите, които го задължават да остане на престола до края на живота си.

Акихито отправи сигнал, че е готов да абдикира, но не засегна пряко тази тема и не употреби думата "абдикация", отбелязват ТАСС и „Ройтерс”.

Социологическите проучвания показват, че повечето граждани подкрепят императора в намерението му да се оттегли. Освен, че е в доста напреднала възраст, Акихито е с оперирано сърце, а е и твърде възможно да страда от онкологично заболяване.

От своя страна премиерът на Япония Шиндзо Абе заяви, че ще разгледа „сериозно“ думите на императора.

В средата на юли император Акихито заяви, че има намерение да абдикира в близките години. 

Той е начело на страна в продължение на 27 години и оттеглянето му би било безпрецедентен случай в историята на модерна Япония. В страната го уважават за плавното откъсване на императорската институция от агресивния национализъм, с който е била позната Япония до средата на 20-и век.

Очаква се, когато оттеглянето от властта стане факт, да го наследи 56-годишният принц Нарухито.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама