Спират няколко автобусни линии в Пловдив

11:35, 08 авг 16 25 454 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обмисля се закриването на няколко автобусни линии от градския транспорт в Пловдив, съобщи кметът Иван Тотев. Най-вероятно те ще са три или четири, уточни той.

"Правени са няколко много задълбочени изследвания за това как да се оптимзира транспортът в града, като последното е част от големия транспортен проект", поясни кметът. По думите на Тотев въз основа на това обследване на пътникопотоците и на съществуващите автобусни линии се предлага четири линии да бъдат спрени от експлоатация, като същевременно се променят и удължат маршрутите на някои от останалите.

През годините в Пловдив всеки превозвач е лобирал за това откъде да минават неговите автобуси и къде да спират. В резултат на това голяма част от транспортната схема в града действа по желание на превозвачите, твърди Тотев.

Част от договорите с превозвачите изтичат и това ще позволи да се направят корекции. В момента приходите на превозваческите фирми се генерират от билетите, така че е нормално всеки да иска неговите автобуси да спират на места, където има най-голям поток от пътници - Централна гара, Сточна гара, Тунела и др.

Предстоящите промени в транспортната схема целят да се създаде по-хомогенна картина на градския транспорт, като се стъпи на факта, че превозвачите вече няма да генерират пряко средства от продадените билети, а те ще се събират от Общината, която от своя страна ще заплаща на фирмите на база изминатия пробег.

Заместник-кметът по транспорт Златин Велев вече е започнал разговори с превозваческите фирми. След изтичане на договора с маршрутките ще бъдат въведени промени и при тях. Маршрутните линии ще бъдат пренасочени към по-крайни райони на града, както и към съседни населени места, а няма да минават през центъра и Тунела.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама