Акад. Гълъбов представя в „Двореца“ генетиката на съвременните и древните българи

11:40, 08 авг 16 25 503 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С тематична лекция-доклад "Популационна генетика на съвременните и древните българи" на 12 август в държавния културен институт „Двореца“ в Балчик акад. Ангел Гълъбов ще представи част от свой научно-изследователски труд, съобщават от културния център.

Кои сме, откъде сме дошли - според ДНК и кръвни изследвания...има ли съвпадение или различия с налаганата дълги години теория за произхода на българите - това са само малка част от застъпените в изложението специфични пунктове, посочват домакините.

В края на лекцията си акад. Гълъбов ще отговаря на въпроси, поставени от присъстващите в залата.

Събитието ще започне от 19 ч. в "Каменна зала" на държавния културен институт „Двореца“

Посещението на лекцията ще бъде със свободен вход. Броят на зрителите ще бъде ограничен според местата в "Каменна зала".

Акад. Гълъбов е роден в Средец на 15 февруари 1939 г. През 1962 г. завършва Висшият медицински институт в София. След това специализира във Франция и СССР. От 1967 до 1988 г. е преподавател и ръководител на лаборатория в катедрата по вирусология на Института за специализация и усъвършенстване на лекари. От 1979 г. е доктор на медицинските науки. През 1988 г. е избран за научен сътрудник I степен. От 1988 г. е завеждащ секция по вирусология, а от 1995 г. и директор на Института по микробиология при БАН. През 2004 г. е избран за член-кореспондент, а през 2008 г. за академик на БАН.

Преподавател по вирусология във Факултета по ветеринарна медицина в Лесотехническия университет, в Биологическия факултет на Софийския университет, Медицинския факултет на Медицинския университет в София. От 1983 г. е експерт по вирусни инфекции към Световната здравна организация. Член е на Международната организация за изследване на клетката, Международната организация за антивирусни изследвания, Американската асоциация по микробиология, Румънската академия на медицинските науки, Изпълнителното бюро на институтите „Пастьор“. През 1999 г. основава Балканското микробиологично дружество и негов пръв председател. През 2003 г. е вписан в Златната книга на изобретателите в България за 35 изобретения в областта на антивирусните средства и модификатори на биологичния отговор.

Учacтвa в бългapo-итaлиaнcки eкип нa yчeни, кoйтo изcлeдвa пpoизхoдa нa бългapитe, тoй e инициaтop и opгaнизaтop нa пpoeктa.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама