Зетят на атентатора от „Шарли Ебдо“ е в ареста и чака да бъде екстрадиран

11:40, 08 авг 16 25 268 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По искане на прокуратурата на Париж, България е задържала на 29.07. за 24 часа в София френският гражданин Мурад Хамид. В неделя стана ясно, по информация на френските медиите, че Хамид, който е зет на атентатора срещу френския сатиричен седмичник "Шарли ебдо" Шариф Куачи е бил спрян на 28 юли на турската граница и настанен в център за нелегални бежанци в България.

След първоначалното задържане градската прокуратура в София е задържала Хамид за още 72 часа. В този период държавното обвинение е внесла искане за „задържане под стража“ на френския гражданин с оглед обезпечаване на бъдещето екстрадиционно производство за Република Франция. Софийски градски съд е одобрил искането, а същинското разглеждане на Европейската заповед за арест е насрочено за тази сряда. Понастоящем лицето Мурад Хамид се намира в ареста на „Г.М. Димитров“.

Припомняме, че за известно време Хамид беше заподозрян, че е третият човек от групата нападатели на "Шарли ебдо" през януари 2015 година, заедно с братята Куачи. Но благодарение на солидното си алиби (бил е в час в гимназията в Шарлевил-Мезиер в момента на атентата) и на мобилизацията на съучениците му, той бързо беше оневинен, отбелязва френското издание "Журнал дю диманш".

Смята се, че 20-годишният Мурад Хамид, брат на съпругата на Куачи, е искал да се присъедини към редиците на джихадистката групировка Ислямска държава в Сирия или в Ирак.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама