Зетят на атентатора от "Шарли Ебдо" - боец на Даеш, бил два дни у нас необезпокояван

13:11, 08 авг 16 25 318 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Мурад Хамид е прекарал два дни в България без да бъде обезпокоен от българските власти. Това стана ясно на специална пресконференция на прокуратурата. Причината е, че не е имало информация от френските служби, че той е свързан с терористична дейност.

Хамид е зет на един от атентаторите от "Шарли Ебдо". Той е боец на "Ислямска държава", като това е засечено при опита му да влезе в Турция през България. Той е свързван с подготовка на терористични актове. 

Хамид е определен като "истинска, настояща и сериозна заплаха за националната сигурност", обясни говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова. Тя изрази надежда, че Хамид няма да обжалва решение за екстрадиция на съда, което се очаква да се вземе в сряда, и възможно най-бързо да бъде изпратен във Франция.

Хронология на събитията:

Мурад Хамид е на 20 години и е френски гражданин. На 26 юли влиза в България от Сърбия с влак от Париж. Искал е да отседне у нас с цел туризъм за една седмица. Той е пътувал с френския си паспорт. Следващите два дни не се знае какво е правил, но 28-ми прави опит да мине ГКПП „Капитан Андреево“. Преминава безпроблемно през българските граничари, но турските го връщат обратно, тъй като се оказва, че за Хамид има забрана за влизане в южната ни съседка за 5 години.

Веднага след това по международните канали, от френските власти, постъпва информация, че лицето е боиец на „Ислямска държава“ и се счита за особено опасен. Гранична полиция задържа Хамид за 24 часа, а за случая е уведомен шефът на ДАНС. Родните служби събират необходимата информация и е издадена забрана лицето да не влиза на терориторията на страната ни 10 години.

На 29-ти от съда в Париж е получена у нас Европейската заповед за арест на Мурад Хамид. В нея се казва, че лицето е свързано с подготовка на терористични актове. Самият той пък е обявен по-рано от семейството му за общодържавно издирване във Франция, като безследно изчезнал. На 2 август Софийски градски съд постановява задържане под стража на Хамид, което той не е обжалвал.

Производството по екстрадиране пък ще бъде на 10 август, като се очаква съдът веднага да вземе решение по случая.

По информация от френските власти, публикувана в чуждестранни издания, в раницата, телефона и лаптопа на Хамид са намерени доказателства, които показват връзката му с терористичната групировка „Ислямска държава“. Бил е облечен с военни дрехи, ръкавици и обувки за преход, когато е бил задържан от родните граничари.

Към момента на изчезването си Салим Мурад Хамид, както са трите му имена, е бил тъкмо приключил първата си година от обучение в университетски курс по наука и технологии.

Припомняме, че Хамид, който по онова време е бил ученик на 18 години, беше обвинен за съучастник на атентаторите срещу редакцията на френския вестник "Шарли Ебдо". Веднага в негова защита съучениците му започнаха кампания #МурадХамидНевинен в социалните мрежи. Гимназистите потвърдиха пред тогава пред френските власти, че Хамид е бил видян от тях в училище по време на атентата.

След като обвиненията биват свалени момчето казва пред френските медии, че е в "шок, хората говорят ужасни и неверни неща за мен без доказателства". Той каза още, че "се надява това да не се отрази на бъдещето му" и че "няма нищо общо със случилото се".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама