Каварненци отдават почит на адмирал Фьодор Ушаков

13:12, 08 авг 16 25 597 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С венци и цветя пред паметника на адмирал Ушаков на нос Калиакра Община Каварна тържествено ще почете 225-ата годишнина от историческата  битка, при която е победен флота на Османската империя.

На поклонението пред паметника, което започва на 10 август от 10:00 часа, ще присъстват представители на общинската администрация и Историческия музей в морския град. Община Каварна кани всички граждани и гости на града да изкажат своята признателност към адмирал Фьодор Ушаков, победил флота на Османската империя по време на Руско-турската война от 1787-1792 г. 

Битката при нос Калиакра е последната морска битка от Руско-турската война от 1787-1792 г. Тя се провежда на 11 август 1791 г. близо до бреговете на днешна Северна България в Черно море. Никоя от страните не губи кораб, но османците след това напускат към Константинопол.

Руският флот, който е под ръководството на Фьодор Ушаков и се състои от 15 бойни кораба и 2 фрегати (990 оръдия) и някои малки кораба, отплава от Севастопол на 8 август. Към обяд на 11 август срещат османско-алжирската флота под ръководството на Хюсеин паша. Тя се състои от 18 кораба и 17 фрегати (1500-1600 оръдия) и няколко по-малки кораби на котва на юг от нос Калиакра. Флотата на Ушаков плава в 3 колони на североизток между османската флота и носа въпреки наличието на няколко оръдия там.

Саид Али, командващият алжирските кораби, изтегля котвата и отплава на изток, последван от Хюсеин паша с 18 кораба. Руснаците тогава се обръщат на юг по курс изток-юг-изток и построени в линия. Саид Али на предната линия се опитва да измами авангарда на руснаците, но Ушаков го атакува, когато останалата част от руската флота наближава. Това става в 16:45 ч. Постепенно турците се обръщат на юг и, когато спусналата се нощ слага край на битката в 20:30, те напускат към Конснтантинопол.

Руските загуби са 17 убити и 28 ранени, а корабът "Св. Александър Невски" е повреден.

Маневрите, използвани от Ушаков в битката при нос Калиакра, впоследствие са успешно използвани от британския вицеадмирал Хорацио Нелсън в битката при Нил (1798) и битката при Трафалгар (1805).

Внушителният монумент на адмирал Фьодор Ушаков на нос Калиакра е изграден през 2006 г. Автор на паметника е скулпторът Никола Богданов. През 2011 г. композицията е допълнена с арка от 18 камбани, носещи имената на корабите, участвали в битката.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама