Другото лице на игрите в Рио (видео)

13:25, 08 авг 16 / Свят 25 278 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Престъпността в бразилската столица Рио де Жанейро, където преди дни започнаха 31-те Летни Олимпийски игри, продължава да бъде основен проблем.

В социалните мрежи вече се появиха видеа, показващи как момчета на около 15-16-годишна възраст дърпат чанти на случайни мунувачи, а в някой случаи дори се стига до бой. Крадците нападат изневиделица както мъже, така и жени, а основна плячка са мобилни телефони, таблети и всякакъв вид техника.

Не спират и нападенията над спортисти и треньори в олимпийското село.

Австралийският вестник „Сънди Морнинг Хералд“ съобщи в днешния си брой, че двама треньори от отбора на австралия са били ограбени надалеч от хотела, в който са отседнали, в нощта на отркиването. Двамата мъже били на разходка край плажа Ипанема, когато били нападнати от група младежи, въоръжени с ножове. ‏Бандитите са поискали да им бъдат предадени мобилните телефони, чантичките и якетата на австралийския отбор, които били доста атрактивни.

"Треньорите на отбора по гребане не са оказали никаква съпротива и са се подчинили на заповедите на обирджиите", коментира членът на НОК на Австралия Майк Танкред.

Веднага след това ръководството на Олимпийския комитет се обърна към всички свои състезатели да не носят екипите за свободно време, на които има националната символика, за да не привличат вниманието, да прикриват акредитациите си, както и да се движат на група минимум по трима.

Сигурността в Олимпийското село бе засилена след кражби на 29 юли от стаите на австралийските атлети, докато бяха евакуирани заради пожар. Китайските атлети също се оплакаха от кражби и други проблеми с организацияра

Сигнали за изчезнали вещи се появиха още в първите часове след откриването на Олимпийските игри. Десетки спортисти се оплакаха, че са били обрани от крадци, които са им отнесли телефони, дрехи и таблети.

Според черната статистика, представена в края на юни, за първите шест месеца на 2016 броят на убийствата в Рио де Жанейро е нараснал със 17% в сравнение с аналогичния период на миналата година. От януари до юни 2016 са били извършени 2470 убийства, срещу 2105 през миналата година. Значителен ръст на насилието е наблюдаван през юни, когато са извършени 376 убийства – със 104 повече, отколкото в същия месец на 2015 г. Що се отнася до кражбите и грабежите, техния брой е нараснал с 34 % в първото полугодие.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама