"Дунавски градски изгледи от началото на 20-и век" представят в Русе

13:42, 08 авг 16 / Култура 25 332 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Изложбата „Дунавски градски изгледи от началото на XX век” на Музея на цивилизацията "Гумелница" в румънския град Олтеница и Общинския музей в град Кълъраш бе открита официално днес в Русе.

Изложбата, която е подредена в Регионалния исторически музей представя фотографии от румънските градове Олтеница и Кълъраш. Част от фотосите са пощенски картички, отпечатани през първата половина на XX в. Те представляват своеобразни исторически документи, разказващи за обществения живот, архитектурата и модата в двата града.

„В началото на ХІХ век Олтеница е пощенска станция и пристанище за зърно, чиито функции се увеличават в резултат на икономическия възход на страната след Одринският мирен договор от 1829. С времето, особено през втората половина на ХІХ век, Олтеница придобива статут на градска комуна, със 6531 жители в 1070 къщи, и бурен разцвет на търговията.

В града има три църкви, две мъжки основни училища с общо 208 ученици, едно девическо основно училище, както и смесено училище в земеделските райони на града, болницата „Кралица Елизабет” с 18 легла, фабрика за газирани напитки, два хотела, парна мелница и развиващо се пристанище.”, разказаха от Музея на цивилизацията „Гумелница”.

От Общински музей Кълъраш пък уточниха, че „от снимките, представени в изложбата, само три образа могат да бъдат разпознати в наши дни – това са Градската управа, където можете да видите Общинския музей в наши дни, училището „Щърбей водъ” – днес училище „Карол І”, както и кораба „Борчя”, който функционира и предоставя възможност да разходка по Дунав в района на Браила.”

За откриването на изложбата „Дунавски градски пейзажи от началото на XX век” в русенския музей пристигнаха Теодор Завалас, директор на Музея на цивилизацията „Гумелница” в град Олтеница, Флорин Радулеску от Общинския музей на Кълъраш и Богдан Шандрич от Националния институт за наследството на Румъния.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама