МОН ще повишава по-бързо инициативните учители

13:56, 08 авг 16 25 396 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Образователното министерство  ще повишава по-бързо инициативните учители. Няма вече да се гледа при кариерното израстване само трудовия стаж на педагозите, който досега е бил водещ, а ще се взима предвид професионалната квалификация. Това ще го позволи новия стандарт за кариерното развитие на учителите, квалификацията и атестцията, който днес беше представен от зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. 

Новият стандарт ще регламентира как ще става израстването на педагогическия персонал. Според него всеки учител ще трябва да има най-малко 48 академични часове допълнителна квалификация за 4 години. През такъв период от време ще се подлагат на атестация учителите. 

Стандартът отговаря на новия Закон за предучилищното и училищно образование и е съгласуван със социалните партньори, регионалните управления по образованието, висшите училища и представители на неправителствения сектор, поясниха от образователното министерство. 

Ако досега кариерното развитие е можело да се осъществява само на периоди от 10 години натрупан стаж, то сега инициативността на учителите, желанието им да се квалифицират и усилията, които хвърлят в училище, могат да им помогнат да израснат и в рамките на четири години, поясни зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов.

Освен задължителните 48 академични часове допълнителна квалификация, която учителите трябва да преминат извън учебното заведение, то същите трябва да имат и отделно по 16 часа на година обучение в училището, в което работят. За задължителната квалификация ще се трупат и квалификационни кредити. Всеки един от тях ще се равнява на 16 часа. За да може да получи атестация след 4 години всеки учител ще трябва да има не по-малко от 3 квалификационни кредити, допълниха от образователното ведомство. 

Стаматов допълни, че средствата за квалификацията ще дойдат по линия на Фонд Работна заплата и по Националната програма „Развитие на педагогическите специалисти“, но и по Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, грантови схеми и програми като Еразъм +. По думите му средно за един педагог ще трябват между 100 лв. и 160 лв. 

Очаква се първите атестации да се проведат през учебната 2020/2021 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама