България изпраща 20 тона вода за бедстваща Македония

15:19, 08 авг 16 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Правителството ще предостави 20 тона минерална вода за района на Скопие, осигурена от държавните горски стопанства.

Това беше договорено на оперативна среща между кмета на Скопие Коце Траяновски и началника на политическия кабинет на българския премиер Бойко Борисов – Анжелина Тотева. По разпореждане на премиера тя координира дейността по предоставяне на допълнителна помощ от страна на българските институции за бедстващото население. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Преди два дни наводнения, предизвикани от проливните дъждове, отнеха на 22 македонски жители. Най-тежко остава положението в и около столицата Скопие. Два аварийно-спасителни екипа на Столична община заминаха снощи мястото, оборудвани с нужната техника, за да се включат в спасителните дейности след бурята. Освен тях, за западната ни съседка отпътуваха и два екипа на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПБЗН).

В днешната среща участва и шефът на ГДПБЗН главен комисар Никола Николов. Създадена е организация да бъде отговорено и на други искания за хуманитарна помощ от страна на властите в Македония.

Преди това официалните български представители участваха в съвещание с ръководителите на местния оперативен щаб, на което бяха разпределени задачите на спасителите според спецификите на пораженията в различните квартали. Направен беше и оглед на терен на съвместната организация по търсене и спасяване на хора и отводняване.

 Четирите български екипа от ГД „ПБЗН” – МВР и от аварийно-спасителното звено на Столична община остават в Македония за продължаване на участието си в спасителната операция, се казва още в прессъобщението.

Днес е ден на национален траур в памет на загиналите. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама