Ердоган: Западът остави Турция самa след опита за преврат

15:54, 08 авг 16 / Свят 25 275 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турският президент Реджеп Ердоган обвини Западна Европа и САЩ в липса на съпричастност, солидарност и подкрепа към страната след неуспешния опит за преврат от 15 юли. Това заяви държавният глава в интервю за френския в. Монд, като това е първата изява на Ердоган пред западна медия след метежа, разтърсил южната ни съседка.

"След атаките срещу "Шарли ебдо", целият свят реагира. Нашият премиер се присъедини към шествието по улиците на Париж. Надявах се, че след опита за преврат в Турция западните лидери ще реагират по подобен начин, а няма да се ограничат само с няколко клиширани фрази", коментира Ердоган.

Подписаното през март споразумение за справяне с бежанската криза също бе основна тема. Както и по-рано Ердоган отново предупреди, че сделката между Анкара и Брюксел няма да бъде прилагана, ако ЕС не изпълни своята част, а именно отмяната на визите.

ЮЕС не се държи по честен начин с Турция”, предупреди той, подчертавайки, че е трябвало още на 1 юни визите за турци да бъдат премахнати.

„Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, няма да е възможно вече да се прилага реадмисия”, изтъкна още той.

В интервю за агенция ТАСС, дадено в навечерието на срещата на Ердоган с руския му колега Владимир Путин, президентът на Турция заяви, че страната му е готова незабавно да предприеме всички необходими стъпки за реализиране на проекта "Турски поток". "Ние сме готови незабавно да направим всички стъпки в посока осъществяването на този проект (на "Турски поток"), да го обсъдим и да вземем решение", подчерта Ердоган и добави, че "Няма някакви препятствия за това".

По думите на турския президент Турция получава по-голямата част от газа си от Русия. Според данни от края на юли 2016 г. обемът на природен газ, внесен от Русия, е достигнал 12.5 млрд. куб. м. Това показва колко важен икономически партньор в тази сфера е Турция, отбеляза Ердоган. Проектът "Турски поток" бе анонсиран от руското ръководство през декември 2014 г. на мястото на "Южен поток". Газопроводът би следвало да премине 660 км по стария коридор на "Южен поток" и 250 км по новия коридор в посока европейската част на Турция, напомня ТАСС. На 1 декември 2014 г. "Газпром" и турската компания "Боташ" подписаха меморандум за взаимно разбирателство за строителството на газопровода "Турски поток" с мощност 63 млрд.куб. м газ годишно от Русия към Турция през Черно море. Държавният глава на Турция увери, че се предприемат всички необходими мерки за гарантирането на сигурността на туристите. "В момента в Турция, особено в туристическите райони, няма каквито и да било проблеми", изтъкна Ердоган.

Турският лидер ще посети Санкт Петербург във вторник за първа среща с руския президент Владимир Путин от 2015 година. Отношенията между двете държави бяха замразени за повече от половин година, след като през ноември Турция свали руски боен самолет.

„Това ще бъде историческо посещение, ново начало. По време на разговорите с моя приятел Владимир аз вярвам, че ще отворим нова страница. Нашите страни имат много неща да свършат заедно”, изтъкна Ердоган пред руската медия.

В петък съветникът на Путин по външна политика Юрий Ушаков заяви, че двамата лидери ще обсъдят възобновяване на енергийните проекти, икономическите отношения и ситуацията в Сирия. Според не се очаква двете страни да подпишат нови споразумения, а да подчертаят важността на разговорите.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама