ВМС: Русе ни е дал крила да летим напред, но и корени, към които да се връщаме

16:13, 08 авг 16 25 302 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Военноморските сили са достоен партньор на всички елементи на националната сигурност на България, военни и невоенни. Всепризнат партньор на колективната система за защита на Евроатлантическия съюз, част от българската държавност. Не сме забравили и нашите корени. Русе ни е дал крила да летим напред, но и корени, към които да се връщаме. Нещо, което бих пожелал на всички българи, когато гонят своите мечти нека знаят, че светът е техен, но родината е една и тя се казва България, в името на която ще пожелават Военноморските сили да служат.

Това заяви днес в Русе командирът на Българските военноморски сили контраадмирал Митко Петев.

Той е в града за честването на 137-годишнината от създаването на ВМС. По традиция, от 1956 г. насам, празникът се отбелязва през втория неделен ден на месеца, като тържественото честване започва от Русе, където е поставено началото на военния флот на България.

Както вече съобщихме, програмата предвижда от 18.30 до 19.00 ч. концерт на Представителния духов оркестър на ВМС пред Доходното здание. От 19.00 до 19.30 ч. е празничното шествие от Доходното здание до Паметника на моряка, където до 20.00 ч. ще се проведе военен ритуал по полагане на венци и цветя. От 20.00 до 20.30 трябва да бъде празничното шествие от Паметника на моряка обратно до площад „Свобода” пред сградата на Община Русе, където ще има военен ритуал, спектакъл „Вълни” на Представителния духов оркестър и тържествена заря.

Контраадмирал Петев отчете, че родният флот е изпратил напрегната година. Въпреки това се похвали със спечелен и одобрен от Народното събрание проект за 2 нови многофункционални кораби, които ще могат да се борят с въздушен, надводен и подводен противник, като ще разполагат и с площадка за кацане на хеликоптер. Предстои и модернизация на трите получени от Белгия фрегати. Отчетени бяха и успешно проведени учения и операции, част от които са командвани от Българските ВМС.

На нарочна церемония в Община Русе бяха отличени и трима служители на ВМС. Това бяха главен старшина Васил Стойкин, на длъжност "оркестрант втора" група във Военно формирование във Варна, матрос трети клас Георги Василев, на длъжност "оператор в архива на ВМС", както и подполковник Димитър Титев, на длъжност "главен експерт Връзки с обществеността" в канцеларията на командира на Военноморските сили.

Те получиха по един плакет "Русе" и по 100 лв. от кмета Пламен Стоилов, който не пропусна да благодари за спазената традиция тържествата за годишнината на ВМС да започват от Русе.

"Това спокойствие, да можем да се усмихваме и да е радваме на живота се дължи на нашата армия, която въпреки трудностите, гарантира нашата сигурност", отбеляза Стоилов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама