Дарителска кампания за доизграждане на храм „Св. Вкмч. Георги Победоносец“ започна в Сливен

16:34, 08 авг 16 25 424 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Дарителска кампания за доизграждане на храм "Св. Вкмч. Георги Победоносец" в местността "Бармук баир" започна в Сливен. За набиране на средства има обявена дарителска сметка, а в храмовете в града ще бъдат поставени дарителски кутии. Нужни са 70 000 лева, а вече са събрани 28 000, съобщи пред Радио "Фокус" председателят на църковното настоятелство отец Евгений Янакиев. Храмът е в груб строеж, със завършен покрив, предстои да бъде завършен куполът на камбанарията.

Предвидено е още измазване на храма с облицовъчен камък и почистване на пространството около църквата.

„Храмът е нещо много важно, той е училището на благочестието, вярата и родолюбието и ние като българи трябва да се стремим да се възстановяват храмове и да се изграждат такива", коментира отец Евгений.

От настоятелството са си поставили за цел на Рождество Христово още тази година там да се проведе служба, а на храмовия празник Гергьовден да бъде отслужена празнична литургия. Свещеникът каза още, че храмът "Св. Георги Победоносец" е бил опустошен и ограбен след 1990 година. Според отец Евгени вина за това имат духовниците, изоставили светата обител, както и хората, които са го разорили.

Край Сливен, преди падането на България под турско робство, съществува едно от големите просветни и християнски средища през късното българско средновековие, известно като "Малката Света гора" или "Малкия Атон", с около 300 манастира. Сегашният храм „Свети Георги“ тогава също е бил манастир.

Дарителската сметка е: IBAN: BG 63 UBBS 80021047339940, BIC: UBBS BGSF

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама