Лекарският съюз защити джипитата: Не изписват лекарства заради екскурзии

17:56, 08 авг 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българският лекарски съюз ( БЛС) защити джипитата, че те не изписват лекарства с цел да получат награда екскурзия от фармацевтични компании. Преди време Пенка Георгиева от пациентска организация „Заедно с теб" обяви, че имало подобна обезпокителна практика  сред общопрактикуващите лекари и фармацевти.

"Убедена съм, че българските лекари са ангажирани с лечението на своите пациенти и се интересуват от резултатите при приложението на съответните лекарствени средства. Наличието на брошура с предложения за екскурзия срещу определен брой изписани опаковки означава, че съответната фармацевтична фирма предлага неетични практики и следва да бъде санкционирана.  Това съвсем не означава, че предложението е прието, а още по-малко – изпълнено", поясни д-р Галинка Павлова, зам.-председател на БЛС. 

По думите на Павлова, ако все пак има такова укорително поведение, макар в единични случаи, ръководството на БЛС винаги е заявявало, че подобни практики, деформиращи медицинското изкуство, трябва да бъдат първо доказани, а след това – санкционирани и накрая обявени в публичното пространство. Недоказани обвинения към всички български лекари въз основа на случайни „находки“, дискредитират авторитета на лекарската професия. Разрушеното доверие между лекар и пациент прави успешното лечение невъзможно и нанася непоправими беди в системата на здравеопазването, допълва зам.-шефът на БЛС. 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама