150 реконструктори от пет държави ще участват във възстановката на Добричката епопея

19:09, 08 авг 16 25 349 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Възстановчици от пет държави ще участват в Международен военно-исторически фестивал „Добричката епопея 1916-2016“. Той ще се проведе на 26, 27 и 28 август в Добрич, съобщиха пред журналисти зам.-кметътд-р Емилия Баева и д-р Добрин Добрев, председател на Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” към Националното дружество „Традиция”.   

Историческата възстановка на драматичните боеве за отбраната на Добрич по време на Първата световна война в дните от 5 до 7 септември 1916 г. ще бъде пресъздадена от 150 членове на военно-исторически клубове от България, Русия, Украйна, Латвия и Израел, от които 120 щее са въоръжени, а други ще представят местното население.

На военно-историческата реконструкция която ще се състои на територията на старите казарми в града, ще има 4 оръдия, 4 тежки картечници, 120 пушки, които представят различните системи през периода, 10 000 патрона, над 200 разрива, 20 ездитни коня. Ще се включат и 30 мирни граждани.

Ще бъдат представени няколко рода войски – пехотата, артилерия и кавалерия.



„Идеята на реконструкторите, подкрепени от община Добрич, е не да се извърши шоу или спектакъл, а да представим военно-историческия реализъм, да припомним драматичната история. Целта ни е да представим ужаса на войната, защото тя е най-лошото нещо, което може да сполети нашето общество“, каза д-р Добрев.

Представянето на бойните действия ще започне на 28-и в 11 часа.

Предния ден – на 27-и, жителите и гостите на Добрич ще могат да влязат в поделението и да посетят интерактивните площадки, които представят различните армии. Ще могат да се запознаят с българската армия в историческите й периоди, да стрелят с прицелна стрелба, да хвърлят граната по цел – вражески окоп, да бъдат обучени в бой с щит и приклад по чучело, в пълзене под бодлива тел, което е задължително при обучение на българския войник.

Ще има и обособени площадки на тема „История на българската армия“. Там добричлии и гостите на града ще имат възможността да усетят тежестта на средновековното оръжие, средствата за защита – брони, щитове, да стрелят с лъкове. Това ще даде една по-добра историческа култура на хората, които са изкушени от историята, каза д-р Добрев. Според него, събитието ще бъде едно добро въведение за хората, които още не са.



Вечерта ще бъде парадът на войсковите групи. Те ще преминат в пълно бойно снаряжение в централната част на града – от „Стара къща“ до площад „Свобода“. Там ще прозвучат химните на държавите-участници, ще се отдадат воински почести.

Подготовката на Военно-историческата реконструкция, посветена на 100-годишнината от Добричката епопея, е започнала още от миналата година. Имаме подкрепата на Община Добрич, която удвои желанието на реконструкторите да направят нещо за града си, каза д-р Добрев.

Той посочи, че Военно-морските сили също оказват изключително съдействие за организацията на реконструкцията.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама