Българските спасители, изпратени в Македония, са отводнили 17 сгради

23:39, 08 авг 16 / Политика 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екипите на столична дирекция "Сигурност" и на ПБЗН успяха да отводнят 17 сгради. Това не са малки къщи, а големи обекти, включително детски градини, училище.

Това заяви за БГНЕС от македонската столица главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той съобщи, че "десетки коли са претърсени за намиране на евентуално загинали хора в тях".

"Работата продължава. Трагедията е доста сериозна там и ситуацията няма да се подобри. Операциите са доста тежки, но благодарността, която предизвиква работата на нашите хора ни задължава допълнително“, подчерта главен комисар Николов и добави, че "нашите момчета са ентусиазирани да помогнат".

Той отбеляза, че българският посланик в Скопие е осигурил добри условия за почивка на нашите спасители и пожарникари, за да могат да бъдат ефективни при оказването на помощ утре.

Главен комисар Николов е успял да се срещне с министъра на здравеопазването, както и с двамата вицепремиери, които са отговорни за работата в подобни ситуации.

Той е провел среща и с кмета на Скопие Коце Траяновски, който в много приятелски тон и дух е благодарил на българските спасители за помощта.

"Уточнихме се утре нашето правителство да предостави на Скопие на първо време един ТИР с минерална бутилирана вода, 20 тона, защото водата тук не е годна за пиене", каза главен комисар Николов. "Другият проблем е свързан с липсата на електрозахранване, който е много сериозен."

Главен комисар Николов уточни, че все още няма взето решение от кризисния щаб дали да се отворят покани за храна, палатки, дрехи, лекарства и дезинфектанти.

Българският червен кръст е получил многобройни обаждания от наши сънародници, които искат да помогнат на бедстващите граждани в Република Македония, заяви директорът на БЧК Христо Григоров.

"Съвсем нормална е готовността на нашите съграждани да окажат помощ. Любовта на българите към този народ се прояви и в този труден момент. Имаме стотици обаждания на хора, които са готови да отидат като доброволци", каза той.

При катастрофалните наводнения в Република Македония загинаха 22 души. През последните 24 часа бяха открити телата на 6 изчезнали лица. Днес в западната ни съседка е ден на национален траур.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама