Над 6000 лв. за костюми си раздавали годишно членовете на КРС

09:37, 09 авг 16 / Политика 25 363 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Петимата членове на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) са си раздали средно по 31 хил. лв. за представително облекло в периода от 2012 г. до 2016 г. Това става ясно от доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), получен от Mediapool по Закона за достъп до обществена информация. Проверката на инспекцията е направена след сигнал на гражданка, изпратен до премиера Бойко Борисов.

В сигнала се твърди още, че освен парите за дрехи с решение от 21 юли тази година шефовете на КРС са си разпределили и над 80 000 лв. за бонуси за второто тримесечие на 2016 г., което се равнява на близо 16 000 хил. лв на човек за три месеца. Тази информация обаче остава непотвърдена.

Годишно, всеки от тези петима членове, е взимал средно по около 6 200 лв., а парите са отпускани от шефа на комисията Веселин Божков, на основание правилника за дейността на КРС, който се приема от самата комисия. Сумата се равнява на две негови основни заплати за годината и е законна, сочи доклада на АДФИ. В него обаче не пише дали комисарите са си купили наистина костюми с получените пари, фактурите не са проверени.

За разлика от комисарите на КРС, служителите на регулатора не са взимали такива суми за дрехи, че да си позволят приблизително по 60 костюма за 5 години. Единствено през 2012 г. всеки от близо 200-те служителя е получил средно по около 1 300 лв. Общият разход на КРС по това перо тогава е бил 281 886 лв., става ясно от доклада на АДФИ.

След реформата на финансовия министър Симеон Дянков в администрацията през 2012 г. ведомството започва да прилага правилото в Наредбата за служебното положение на държавните служители, според което назначените на ръководни длъжности получават до 450 лв. годишно за представително облекло, а тези на експертни позиции – до 250 лв. Така годишният разход за администрацията на КРС за целите на облеклото се е свил до около 50 000 лв. или средно по около 280 лв. на човек, но не и за шефовете на регулатора.

Припомняме, че шефът на КРС Веселин Божков е на поста си от ноември 2007 г. В края на 2012 г. първият кабинет на ГЕРБ го преизбра за втори мандат, който изтича през ноември 2017 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама