Русенският университет попълва единични незаети места с допълнителен прием

10:13, 09 авг 16 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенският университет “Ангел Кънчев” обяви допълнителен прием на кандидатстуденски документи за заемането на останали единични места за образователна квалификационна степен “бакалавър” в различни специалности след второ класиране. Като цяло тазгодишната кандидатстудентска кампания не се различава особено от последните няколко години, а приемът е стабилен.

Постепенното намаляване на броя студенти е резултат от демографските промени и силната конкуренция между висшите училища както в страната, така и с университети извън България. Академичното ръководство продължава целенасочено да работи за поддържане и развитие на качеството на обучението на студентите, обновяването на материалната база, затвърждаването на сътрудничествата както с местни, така и с чуждестранни партньори, и не предвижда сливане на специалности в отделните факултети за учебната 2016/17 година. В университета работят 466 висококвалифицирани преподаватели, половината от които са хабилитирани.

След второто класиране в Русенския университет, местата за държавна поръчка за редовно и задочно обучение във Факултет „Обществено здраве и здравни грижи“, както и в педагогическите специалности на Факултет „Природни науки и образование“, са заети. В специалностите Компютърни науки, Компютърни системи и технологии и Растениевъдство също няма свободни места. Няма свободни места и в задочната форма в Юридическия факултет и в специалностите на Факултет „Бизнес и мениджмънт“. Над 90% са запълнени бройките за редовно обучение в Юридическия и в Транспортния факултети. В останалите факултети, записаните до момента студенти, са запълнили повече от 70 на сто от обявените места за учебната 2016/2017 година.

Новото за предстоящата учебна година са записаните до този момент 44 студенти в платена форма на обучение в специалностите: Бизнес и мениджмънт (дистанционна форма), Право (задочна форма), Кинезитерапия, Акушерка и Медицинска сестра. Общият брой на студенти от Украйна, Молдова и Сърбия по Постановление № 103 на МС за осъществяване на образователна дейност сред българите в чужбина за Русенския университет е 26. Вече излезе първото класиране за Украйна-двама украински младежи са приети в специалност Бизнес и мениджмънт и по един в специалностите Индустриално инженерство и Право. Очакват се класиранията за останалите държави, които се администрират от МОН.

Специалностите, по които има прием в Русенския университет са публикувани тук, а допълнителна информация за свободните места може да се получи в Сектор Прием на нови студенти на тел. (082) 841-624 и (082) 888-247 и E-mail: [email protected].

Кандидатите за задочна форма на обучение в Русенския университет трябва да подадат необходимите документи и да се запишат до 26 август, а за редовна форма записването е до запълване на местата по държавна поръчка. Тази година университетът е обявил прием в 51 бакалавърски и над 80 магистърски специалности. Приемът на документи за магистърските програми започва на 29 август.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама