Богата програма за честването на 100 години Добричка епопея

12:13, 09 авг 16 / Култура 25 443 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С богата програма от културни, исторически и спортни прояви ще бъдат отбелязани 100 години от Добричката епопея, съобщават от Община Добрич.  По време на Първата световна война боят при Добрич се е състоял в дните 5-7 септември 1916 г. В него части от III българска армия отблъскват настъплението на румънци и руснаци и с победата си допринасят за освобождението на Южна Добруджа.

 Афишът за отбелязване на бележитата годишнина ще включва Военноисторическа реконструкция "Добричката епопея 1916 година", изложби, лекоатлетически крос, колоездачен поход, представяне на книги, концерти и заря. Ден на отворени врати ще имат Художествената галерия и Регионалната библиотека, където всеки ще може да се запознае с документи и изложба, посветена на Добричката епопея. На 6 септември свободен ще е достъпът до Военно гробище – музей, където е представена обновена експозиция. Същия ден ще се проведе и международна научна конференция.

Кулминацията на честването ще е на 7 септември. Ще започне със заупокойна Света литургия и военен ритуал с участие на Военно-морските сили на Република България. На площад „Свобода“ ще се открие пътуваща изложба „Добруджа 1916-1918 г.” Ще се състои и празничен фолклорен концерт и изложба на хляб и хлебни изделия, под наслов „Хляб и благослов“. След края на изложбата хлебните произведения ще бъдат дарени на социални институции в града. Акад. Георги Марков ще представи книгата „Те загинаха за Добруджа“ на Радослав Симеонов и Петър Бойчев.  Вечерта на площад „Свобода” ще се състои тържествената заря –проверка.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама