Задържаха гражданка на Казахстан, обвинена в кражба чрез измама

12:35, 09 авг 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Варненският окръжен съд определи временна мярка за неотклонение „Задържане под стража" за срок от 40 дни по отношение на казахстанската гражданка И. Ли. 39-годишната жена се издирва от съдебните власти в родината си във връзка с обвинение за кражба на парични средства в особено голям размер чрез измама и злоупотреба с доверие. Според изпратените до българските власти документи тя в съучастие с друга жена са придобили от трето лице сумата от 420 000 щатски долара, която трябвало да върнат с печалба, и след това са изчезнали. Деянието е извършено на 5 декември 2012 г. и наказателното преследване за него не е погасено по давност, уточниха от пресслужбата на съда.

За ареста на Ли има издадена валидна заповед от съд в област Казбеки, гр. Караганда, Република Казахстан, с дата 14 май тази година. Искането за временно задържане е съобразено с изискванията на Европейската конвенция за екстрадиция, смята съдът. Декларирано е намерение на казахстанските съдебни власти да искат екстрадицията на жената. Престъплението, за което е обвинена, се наказва в родината й с лишаване от свобода за срок от 10 години. То е престъпление и по българския Наказателен кодекс, наказуемо с лишаване от свобода от 1 до 8 години.

И. Ли има бизнес във Варна и легално пребивава в страната заедно със семейството си. Определението на съда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативния съд.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама