Десетки болни от хепатит С и техни роднини протестират: "НЗОК ни осъжда на смърт!" (снимки)

12:43, 09 авг 16 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Болни от хепатит С и техни роднини сложиха черни маски върху главите си заради Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). По този начин те протестираха пред сградата на институцията, заради животозастрашаващото забавяне на лечението им.



„Умираме от лечимо заболяване!“, „440 души с хепатит чакат разрешение за живот“, „НЗОК ни осъжда на смърт!“ са част от плакатите, които хората държаха в ръцете си. А зад маските се криеха тъжни човешки истории и много болка.



Протестът е под наслов: „Акция на осъдените на смърт от Националната здравноосигурителна каса. Искаме да попитаме НЗОК защо допуска хората с хепатит C да умрат от вече лечимо заболяване?”.



Поради липса на лекарства и спряната безинтерферонова терапия за част от болните, която има до 90% успеваемост, вече има починали хора. Сроковете за одобрение на документите на боледуващите са два месеца. Но те са просрочени в много от случаите, казват протестиращите. Междувременно никой от Касата не им дава обяснение какви са причините за забавянето. От месец март терапията би трябвало да е безплатна за всички боледуващи.



„Освен че нанася тихо вреда върху черния дроб, Хепатит С тихо убива пациента, но това го виждат само неговите близки и лекарите му. За Здравната каса пациентът е просто един номер на протокол и една поредица от цифри“, каза Силвана Лесидренска от сдружение „ХепАктив“, която е един от организаторите на протеста.



Протестиращите призоваха НЗОК да започне да разглежда протоколите им в двумесечен срок, както е по закон. Защото към момента 440 протокола „отлежават” в касата, без да са разглеждани, отбеляза Лесидренска.



Забавяне няма и всички документи, подадени до месец май, са разгледани, опроверга от своя страна началникът на отдел „медицински и лекарствени експертизи“ в НЗОК д-р Величка Стаменова.

По нейните думи до този момент от безинтерфероновата терапия са се възползвали 220 души от разгледани 260 случая. Някои от протоколите са отложени за медицински уточнения, което означава, че се нуждаят от допълване на документацията. Има готовност да се провеждат и извънредни заседания на надзорния съвет за одобряване на още болни, допълни д-р Стаменова. Тя опроверга и информацията, че експертните комисии ще бъдат намалени.



„От Здравната каса не казват нищо конкретно. Ще преразгледат критериите. Това е начин да се усложни процедурата още повече и да се ограничи достъпът на пациенти до лечение“, каза Борис Тодоров, който беше със съпругата си Маргарита. На нея й предстои да измине пътя за одобрение на документите от Касата. Маргарита е разбрала миналата година, че е болна от цироза на черния дроб в следствие на хроничен хепатит С. По думите на лекарите, го е носела в себе си 26 години, без да има признаци за това. 30 години работи без нито една година пропуснат стаж, отгледала е и две деца, а сега има нужда от държавата, споделя болната жена.



Организаторите на протеста припомнят, че преди повече от половин година Касата обеща на пациентите с хепатит С да бъде отпусната животоспасяваща терапия. Още през 2015 г. лекарите са изготвили списък с над 300 души.

У нас около 110 000 души са носители на вируса, но поради безсимптомното протичане на заболяването, по-голямата част от тях не знаят за състоянието си. В Европа близо 9 млн. граждани са инфектирани с хроничен хепатит С, който е основен причинител на чернодробен рак и цироза.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама