Пак обгазиха Гълъбово със серен диоксид

12:58, 09 авг 16 25 389 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В нощните часове на 8 август Автоматичната измервателна станция за контрол на въздуха в град Гълъбово регистрира превишение на алармения праг по показател серен диоксид, съобщиха от РИОСВ Стара Загора. Концентрации, превишаващи средночасовата норма от 350 микрограма на кубичен метър са отчетени в 20, 21 и 22 часа и са съответно 2.0 , 1.7 и 4.4 пъти над допустимата норма. Източник на замърсяването със серен диоксид в Гълъбово са топлоелектрическите централи в комплекс  „Марица-изток“, уточняват от екоинспекцията.

На операторите са издадени предписания за предприемане на незабавни мерки за увеличаване степента на сероочистване и намаляване на мощностите с цел ограничаване на емисиите на серен диоксид в атмосферния въздух.

В 23 часа нивата на серен диоксид са паднали под регламентираната средночасова норма в резултат на предприетите действия от операторите на топлоелектрическите централи.

Всички останали пунктове за контрол на качеството на атмосферния въздух в област Стара Загора от Националната система за мониторинг не отчитат превишения на нормите по контролираните показатели за същия период и към сутрешните часове на днешния ден.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама