Масирани проверки на строителните обекти в София

12:59, 09 авг 16 25 413 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Девет екипа на Инспекцията по труда започват проверки на столичните строителни обекти през тази седмица. Това стана ясно днес, 9 август, след съвместна проверка, извършена от Министерство на труда и социалната политика и Инспекцията по труда. Начело на инспекцията застана социалната министърка Зорница Русинова. 

Поводът за масираните проверки е резултат от вече извършените такива, установяващи неспазване на условията на труд и безопасността на строителните работници.

"От 2015 година се отчита ръст в строителството, а само за първите три месеца на тази година е нараснал и броят на наетите строителни работници", отчете положителните данни министър Русинова.

През седемте изминали месеца на тази година 29 000 е броят на извършените проверки от Инспекцията по труда - 3 000 от тях са в строителния сектор. 

Нарушенията в числов аспект са повече от изминалата година, тъй като и извършените проверки са повече, заради интензитета на някои от икономическите сектори, какъвто в случая е и строителният. Масово констатираните нарушения са в осигуряването на безопасността на строителите. 

След 9-те проверки през тази седмица в София от следващата седмица те тръгват и из страната. 

Санкциите за установен работник без трудов договор варират между 1500  и 15 000 лева, а отговорността се поделя между работодателя и работника, напомниха от Инспекция по труда. 

Резултатите от министерската проверката днес очаквайте малко по-късно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама