Изграждат соларни инсталации в още 4 детски градини в Пловдив

13:01, 09 авг 16 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В още четири детски градини в Пловдив ще бъдат изпълнени мерки за повишаване на енергийната ефективност. Това става възможно с изпълнението на проект за подмяна на вътрешни отоплителни инсталации и изграждане на слънчеви инсталации по програма "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г.

Проектът обхваща детските градини "Чучулига", "Мирослава", "Буратино" и "Таня Савичева", където след реализацията ще бъде чувствително намалено потреблението на енергия и ще се намали замърсяването на околната среда.

Договорът между Министерството на енергетиката и Община Пловдив, подписан на 18 август миналата година, е на стойност 495 305 лева, като финансовата помощ е 100 процента безвъзмездна.

Заради забавяне в старта на програмата срокът на проекта е удължен до 18 януари 2017 г. Дотогава трябва да бъдат подменени всички вътрешни инсталации и в четирите общински детски градини и да се изградят слънчеви панели.

Договорите за извършване на ремонтните дейности са сключени с четири различни компании, а надзорът и в четирите детски заведения ще извършва една фирма.

До момента в "Чучулига" и "Мирослава" е имало инсталации с газови котли, а "Буратино" и "Таня Савичева" са включени към централното топлоснабдяване в града. Тези инсталации са морално и физически остарели, с много течове и загуба на енергия. Те ще бъдат подменени, а новите соларни инсталации, които ще бъдат изградени, ще покриват необходимостта от топла вода, особено през лятото.

Общо 36 са вече детските градини в Пловдив с реализирани мерки за енергийна ефективност, които включват както нови отоплителни инсталации, така и саниране на сградите.

По програмата има възможност Пловдив да кандидатства за още 391 хиляди лева. Общината има готови проекти за градините "Лилия", "Здравец", "Еделвайс". Документите трябва да се подадат до 9 септември, а кандидатстването трябва да бъде одобрено от Общинския съвет. Следващата редовна сесия на местния парламент обаче е на 13 септември.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама