Стъклена Богородица спечели конкурса „Уникати“

13:16, 09 авг 16 / Култура 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стъклена пластика „Богородица“ с автор Боби Коруджиков спечели конкурса „Уникати“, който е част от съпътстващата програма на Международния панаир на занаятите и изкуствата „Булгарика“. Претенденти за голямата награда бяха 15 произведения на 12 автори – стилни дърворезби, изящна иконопис, скулптури от мрамор, гранит, варовик и стъкло.

Международното жури, което заседава в Арт салона на Радио Варна, бе с председател проф. Вячеслав Бабияк - доктор на науките по изкуствознание, член на Международната асоциация на художествените критици.„Стъклото е много оригинален и труден материал. В тази творба са се съчетали ефирната прозрачност на стъклото, майсторското владеене на обема, а със златната светлина е постигнато най-важното - излъчването на светостта на образа на Богородицата. Това е истинският образ на Богородица! Много хубава, много професионална творба“, коментира отличената пластика проф. Бабияк.

Авторът й Боби Коруджиков сподели, че 14 години чака тази награда. Пластиката е изработена специално за Панаира на занаятите и изкуствата.„Технологията лято стъкло за изработка на стъклени скулптури е на световноизвестния професор Станислав Либенски. В света много малко автори се занимават с този вид скулптура, а в България сме само трима“, каза Коруджиков.

Второто място бе разделено между учител и ученик - скулптурата на Стефан Стефанов "Владислав Варненчик" и "Паисий" на Филип Филипов. Само преди дни със същата творба Филипов спечели и конкурса за млади автори.

На трето място бе класиран Иван Костов с миниатюрната дърворезба „Напрестолен кръст“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама