Омбудсманът Мая Манолова сезира ДАНС за каналджийство и трафик на хора

13:34, 09 авг 16 25 329 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Омбудсманът Мая Манолова ще предостави на ДАНС конкретни сигнали и информация за трафик на хора и каналджийство. Данните са събрани при направената последни дни обиколка от Манолова на центровете за бежанци в страната към Държавната агенция за бежанци (ДАБ). Това стана ясно на кръгла маса организирана от омбудсмана на тема непридружените деца бежанци, търсещи или получили закрила, в която участваха редица отговорни институции и НПО-та.

След проведените срещи с бежанци Манолова е събрала достатъчно информация за престъпления и затова ще сезира съответните органи.

На кръглата маса омбудсманът представи доклад от извършената проверка в центровете, която е предприета след писмо-сигнал на Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“. Докладът описващ рисковете за непридружените деца бежанци, заедно с конкретните предложения за преодоляването им, ще бъде представен пред Народното събрание, след като се доработи заедно с отговорните институции..

Манолова е установила, че задържаните деца, опитали да минат нелегално границата ни, са настанени в разрез със закона и международните конвенции в центрове, които не предлагат специални условия, в общите помещения заедно с възрастните мигранти. Едно от предложенията на омбдусмана е до 1 година това да се промени и да се обособят отделни крила в центровете, защитени зони, които да отговарят на нуждите и изискванията, и да осигурят сигурност за децата.

От началото на 2016 г. до сега у нас са влезли 2288 деца, а до края на годината ще бъдат над 4000 хиляди. Към момента на проверката в бежанските центрове е имало 143 непридружени  деца, но броят постоянно им се мени, тъй като те не се задържат в страната, а нелегално минават границата и отиват в друга европейска държава. Средният им престой у нас е между 1 и 3 седмици.

Манолова акцентира, че това са деца без пари и роднини, които не могат да заплатят на каналджията и съответно има реална опасност след това те да бъдат принудени от каналджиите или от лицата, които са записани формално като техни представители от органите на реда, да проституират, да крадат или да бъдат използвани за органи.

„Ако не упражня всичките си правомощия ще се чувствам съучастник в тов престъпление“, заяви Манолова. „Наистина недоумявам как маса държавни институции просто констатират как деца влизат незаконно и илизат незаконно“, допълни тя.

Като друг проблем беше отбелязано и че децата се обявяват за издирване от центровете след 48 или 72 часа, а не както по закон веднага щом се установи липсата им в центровете.

Манолова предлага да се създаде регистър или база данни за броя на непридружените малолетни и непълнолетни. Да се развие професионалния характер на фукнцията „представител“, който по закон трябва задължително да се назначава на непридружените деца бежанци. Също така да се подобри обучението и работата на социалните работници. Да се гарантира достъпът на децата до обучение, здравеопазване и да се подобри сигурността им.

Като най-важно пък Манолова определи приемането на изготвения проект на Коордниационен механизъм за взаимодействие между институциите и органзиациите за гарантиране правата на непридружените деца чужденци. Тя изрази възмущението си, че вече две години отговорните органи не могат да постигнат съгласие по този механизъм, защото "не могат да се разбират кой да плаща бензина и кой да работи след 17.30 часа, а това е недопуситмо".

"Няма да позволя да се съберем след 1 година и да констатираме същите проблеми, няма да оставя на мира институциите. Съветвам ги да отидат на терен, за да видят за какво става дума", заяви Манолова.
Напишете коментар
Коментари: 2
1 Krasimira 09:45, 20 ное 18

Повече от 5 години ме следят със сателит по цял свят и малтретират със звукова вълна, за да ме осакатят и заключат. МВР ги крие!

https://www.linkedin.com/in/danailnachev
https://bg.linkedin.com/in/miroslav-marinov-5a2471a6
https://bg.linkedin.com/in/ivan-ivanov-a694375a
https://bg.linkedin.com/in/nikolay-d-nikolov
https://bg.linkedin.com/in/smilena-tatarska-4726643b
http://www.advokatyordanova.com/
https://www.facebook.com/georgieva.rali
https://www.facebook.com/biliana.marinova.5
https://www.facebook.com/tnachev
https://www.facebook.com/ognyan.petranov
https://www.facebook.com/yancho.peev
https://www.facebook.com/emilia.pavlova.927
https://www.facebook.com/ventsislav.kassamski

2 Krasimira 10:19, 20 ное 18

http://advokatyordanova.com/ 5 години ме следят със сателит по цял свят и малтретират със звукова вълна. Опитват се да ме осакатят и заключат да не излизам.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама