Окончателно: ЕС реши да не глобява Испания и Португалия

14:17, 09 авг 16 / Свят 25 244 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съветът на ЕС реши да не глобява Испания и Протугалия за нарушаване на срока за съкращаване на бюджетния дефицит. Това се казва в съобщение на пресслужбата на съвета, цитирано от световните агенции.

В изявлението се отбелязва още, че Съветът е решил да не налага санкции на Мадрид и Лисабон за неспособността им да приемат ефективни мерки за намаляване на бюджетния дефицит.

Допълва се, че Съветът на ЕС е определил нов срок за намаляване на дефицита им - до 2,5% от БВП на Португалия през 2016 година и до 4,6% от БВП на Испания през тази година, 3,1% - 2017 г. и 2,2% от БВП през 2018 година.

„Днес, след като получихме препоръките от ЕК, министрите на икономиката на ЕС решиха да отменят глобите срещу Испания и Португалия. Те също така утвърдиха новите препоръки за бюджета на двете държави. Ефективните действия от Испания и Португалия ще са необходимо условие, за да се отменят ограниченията на европейските структурни и инвестиционни фондове“, заяви европейският комисар, отговарящ за еврото и социалната политика Валдис Домбровскис.

На 12 юли Европейският съвет реши, че пиренейските държави не са предприели ефективни мерки, за да поправят своите бюджетни дефицити и се задължи пред Европейската комисия да ги глоби. 

На 27 юли Европейската комисия препоръча да не се налагат санкции на Испания и Португалия.

Според Пакта за стабилност и растеж бюджетният дефицит на страните членки не трябва да превишава 3% от БВП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама