БСП подкрепи Борисов за „Белене“, иска извънредно заседание на НС за отмяна на мораториума

14:57, 09 авг 16 / Политика 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ръководстовто на БСП подкрепи идеята на премиера Бойко Борисов да се възобнови проекта АЕЦ "Белене". Това стана ясно на специална пресконференция на партията водена от Илияна Йотова, Жельо Бойчев и Явор Куюмджиев. От лявата партия припомниха, че те винаги са стояли зад изграждането на атомната централа.

"Приветстваме поредното преосмиляне на позциите на премиера Борисов за АЕЦ "Белене: и че се върна на старото си виждане, че този проект е необходим", заяви Жельо Бойчев. Той обясни, че БСП е отправила искане към председателя на НС Цецка Цачева да свика извънредно заседание с три точки в дневния ред: Проект на решение на БСП за отмяна решението от 2012 г. за прекратяване на изграждането на АЕЦ "Белене"; Възлагане на Министерски съвет да изгради АЕЦ "Белене"; Задължаване на министъра на енергетиката на всеки три месеца да съобщава на НС докъде е стигнал строежа на атомната централа.

Според БСП е изключително несериозно да се водят разговори с потенциални инвеститори и други държави за строежа на "Белене" без да е премахнат мораториума. 

"Предлагаме отново нашата експертна помощ – познания и контакти, за да може този важен стратегически енергиен проект да се осъществи", заяви пък Явор Куюмджиев и допълни, че България вече дължи 20 млн. лв. от лихви заради решението на арбитражния съд за произведения от "Росатом" реактор.

Илияна Йотова пък заяви, че решението на лидера на "Движение 21" Татяна Дончева да прекрати разгворите с БСП за обща кандидатура за президент, е било взето, след като Дончева е разбрала, че няма как да бъде този кандидат.

Йотова припомни, че "предстоят разговори с политическа партия АБВ в сряда, ще обсъдим конркетната си позиция, надграждайки предишното решение за 6-те номинации от миналата седмицата". По думите й Таско Ерменков и Марио Трайков са завили желание да влязат в дискусията на Националния съвеет на БСП за кандидат-президентска кандидатура, тъй като са част от номинираните.

Тя каза още, че двете партии ще обсъждат и евентуални кандидатури за вицепрезидент

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама