Путин: Трябва да възстановим диалога с Турция

15:00, 09 авг 16 / Свят 25 263 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Руският президент Владимир Путин заяви желание, за „възстановяване на диалога и отношенията между Анкара и Москва“, цитиран от АФП. Това каза той в началото на срещата си с турския президент Реджеп Ердоган, който пристигна в Санкт Петербург по-рано днес.

„Това посещение показва, че ние всички искаме да възстановим диалога и руско-турските отношения“, каза Путин, след като двамата лидери си стиснаха ръцете преди началото на срещата.

Разговорът между двамата държавни глави се провежда в Константиновския дворец в Санкт Петербург.

Това е първата среща между двамата лидери от ноември 2015 година, когато се срещнаха на Г-20 в турския град Анталия. В края на ноември турските ВВС свалиха руски бомбардировач Су-24 на турско-сирийската граница, което доведе до охладняване на дипломатическите и икономическите отношения между Анкара и Москва.

След края на срещата се очаква пресконференция на двамата президенти. След това Путин и Ердоган ще се срещнат с турския и руския бизнес.

Помощникът на Владимир Путин Юрий Ушаков заяви по-рано, че на срещата двамата ще обсъдят въпроса за отмяна на руското ембарго над турски продукти, възобновяване на чартърните полети, възобновяване на проекта „Турски поток”, урегулиране на сирийската криза, борбата с тероризма и други. Те могат да обсъдят и темата за изплащане на компенсация на Москва във връзка със сваления руски боен самолет Су-24. Целта на Кремъл е „установяване на нормално ниво на двустранно сътрудничество в политическата, търговско-икономическата, енергийната и други сфери”.

В делегацията на Ердоган влизат съветникът на президента Мехмет Шишмек, външния министър Чавушоглу, на туризма и културата Наби Авджи, на икономиката Нихат Зейбекчи, земеделският Фарук Челик и на енергетиката Берат Албайрак. Според медиите към делегацията се е присъединил и шефът на националното разузнаване Хакан Фидан.

От руска страна в преговорите участват външният министър Сергей Лавров и Юрий Ушаков.

Засилени са мерките за сигурност в руския град.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама